2021.02.15

Publikációk

Operation Good Neighbor és Izrael szíriaiaknak nyújtott támogatása (2013–2018)

,,A humanitárius segítségnyújtás közel-keleti történetére és gyakorlatára egyaránt jellemző, hogy az a leggyakrabban ember által okozott katasztrófák hatásainak a mérséklésére történik (Watenpaugh, 2015; Tanielian, 2017)."

,,A térségben az örmény népirtás idején nyújtottak segítséget első ízben karitatív szervezetek a helyi lakosságnak (Watenpaugh, 2015). A konfliktusokkal azóta is sok esetben együtt jár a társadalmi intézmények szétesése (Naguib és Okkenhaug, 2008), illetve a sokszor országhatárokat is keresztező tömeges menekültáradat (Sassoon, 2009; Chatty, 2010; a témát grafikákkal feldolgozó Brown, 2018; Beaujouan és Rasheed, 2019), s azokat a helyi és a nemzetközi karitatív és humanitárius szervezetek igyekeznek ellensúlyozni. Watenpaugh (2015) azonban az örmények védelmében tett lépéseket elemezve, de az aktualitásokra is utalva azt hangsúlyozta, hogy egy konfliktus esetén történő segítségnyújtás ritkán felel meg a humanitárius jog, illetve segélyezés elveinek (emberiesség, semlegesség, pártatlanság, függetlenség). E tekintetben, úgy tűnik, Izrael szíriai rászorulóknak nyújtott támogatása sem volt kivétel."

Az írás a Danube Institute elemzője, Papp Lídia társzerzésében jelent meg a Külügyi Szemle Tizenkilencedik évfolyamának 3. számában.

Az eredeti publikáció elérhető itt.

Ossza meg másokkal is: