Blog

A BLM-nek nem számítanak a fekete életek a szervezetből kiábrándult egykori alapító szerint

Rashad Turner, a Black Lives Matter minnesotai közösségének volt vezetője a napokban egy, a távozásának okait feszegető videót tett közzé, amelyben a család és az oktatás szerepének elhanyagolását nehezményezi.

Rashad Turner, a Black Lives Matter minnesotai közösségének volt vezetője a napokban egy, a távozásának okait feszegető videót tett közzé, amelyben a család és az oktatás szerepének elhanyagolását nehezményezi.

2015-ben Rashad Turner megalapította az akkor két éves Black Lives Matter egyik helyi szervezetét Minneapolis ikervárosában, St. Paulban. Az afroamerikai férfi komoly ambíciókkal vágott bele az aktivizmusba, elsősorban saját gyermekkorának nehézségei, és azok leküzdése motiválták. Turner csupán 2 éves volt, amikor Minneapolisban lelőtték édesapját, melynek következtében a nagyszülei gyámsága alá került. Ők azt sulykolták belé, hogy a szorult helyzetből való egyetlen kiutat az oktatás jelentheti, ezért egyrészt saját maga is komolyan vette azt, másrészt oktatási vezetés és igazgatás mesterdiplomájának megszerzésével másokon is segíteni akart. Ez motiválta a Black Lives Matter mozgalomhoz való közeledését is. Mint felidézi, a névvel abszolút azonosulni tudott,

a szervezet működéséből és irányvonalából azonban teljesen kiábrándult másfél év alatt.

„Az igazság felfedése a BLM-ről” című videójából kiderül, hogy alapvetően két nagy kérdéskörben – az oktatás és a családmodell területén – ütköztek az álláspontok, Turner szerint ugyanis ezeket illetően

a szervezet a feketék valódi érdekeit figyelmen kívül hagyva, sőt inkább azokkal ellentétben tevékenykedik.

Az egykori helyi vezető inkább az úgynevezett szerződéses iskolák (állami támogatással, de a hivatalos iskolarendszeren kívül rugalmasabban működő intézmények) fejlesztését támogatta a hagyományos állami iskolákkal szemben, míg a BLM 2016-ban épp az előbbiek ellen kampányolt. „Éppen a szerződéses iskolákra kivetett moratórium akadályozza meg a fekete gyermekeket abban, hogy jobb minőségű oktatáshoz jussanak – vélekedik Turner.


A videóban megjelenik egy, a szervezet weboldalán régebben fellelhető, tavaly azonban törölt üzenet is, amely a következőképp szól:

szétzúzzuk a hagyományos családmodellt.

Ez a hozzáállás szintén felháborította Turnert, aki éppen a család egységét emeli ki a fekete közösségek felemelkedésének egyik fő katalizátoraként. A kiábrándult férfi tehát a fekete közösségek általánosságban vett nehezebb életkörülményeit és a fiatalok szociokulturális hátrányát részben a csonka családok magas számának tudja be, az egységes és erős családokra pedig az előrelépés alappilléreként tekint.

06_03_irlanda_diagram.png
Saját szerkesztés a Pew Research Center és a Kids Count Data Center adatai alapján

Az alábbi videó is jól tükrözi, hogy a Black Lives Matter az évek során számos, az afroamerikai közösségek sorsát egyébként szívén viselő emberből váltott ki ellenérzést, hiszen sokan felismerték, hogy a szervezet általános hozzáállása és bizonyos elemei inkább regresszíven hatnak; legalábbis az jó eséllyel nem segít egyetlen rászorulón sem, ha átlagos fehér alkalmazottakat késztetnek önmegvetésre, miközben az egységes családmodell ellen kampányolnak.

 A felvételt egyébként éppen egy héttel azután tették közzé, hogy az amerikai BLM egyik társalapítója, Patrisse Cullors bejelentette lemondását, természetesen nem véletlenül. A 37 éves, magára „képzett marxistaként” hivatkozó vezető az utóbbi hetekben heves kritikák kereszttüzébe került, miután kiderült, hogy az elmúlt években összesen mintegy hárommillió dollárt érő ingatlanbirodalomra tett szert – olvasható a Daily Mailben

Szemlézte: Irlanda Balázs