Blog

A Brexit-költségek elérték a 4,4 milliárd fontot

A brit Állami Számvevőszék (NAO) által kiadott jelentés szerint az Európai Unió elhagyása a brit adófizetőknek már 4,4 milliárd fontjába került – írja a Global News.

brexit_1_2.jpg

A brit Állami Számvevőszék (NAO) által kiadott jelentés szerint az Európai Unió elhagyása a brit adófizetőknek már 4,4 milliárd fontjába került – írja a Global News.

„Ez az első jelentés, ami részletesen kifejti mennyit és mire költött a kormány” – mondta Gareth Davies, a számvevőszék elnöke.

Negyvenhét év tagság után, az Egyesült Királyság január végén elhagyta az Uniót, ezzel kilépve a világ legnagyobb kereskedelmi egységéből. Ez magával vonta például a vámtisztviselők számának emelését, de szükség volt még emberekre, akik a kereskedelmi megállapodások tárgyalásában és a kikötők infrastruktúrájának javításában segítenek.

A legzűrösebb időszakban, 2019 októberében, amikor az Egyesült Királyság a no-deal (megegyezés nélküli) kilépéshez vészesen közel került, nem kevesebb mint 22 ezer kormányhivatalnok dolgozott a Brexiten.

Néhány minisztériumnak más költségvetésbe is bele kellett nyúlnia, de összesen körülbelül 70 százalékát használta fel a kormány annak a 6,3 milliárd fontos tartaléknak, amit az előkészületekre szántak. Mintegy 1,9 milliárd font fedezte a kormányhivatalban dolgozók fizetését, 1,5 milliárdba került az új infrastruktúra, és 288 millió fontot költöttek külső tanácsadásra.

A jelentés nem tartalmazza azt a 39 milliárd fontos számlát, amelyet az Unió a kilépésért az Egyesült Királyságnak benyújtott.

Meg Hillier parlamenti képviselő, aki az államháztartási bizottságot elnököli, továbbá kritizálta a begyűjtött adatok limitáltságát és ahogy a pénzügyminisztérium figyelem nélkül hagyja az átláthatósági hiányosságokat.

Szemlézte: Buzási Ramóna