Blog

A brit törvények kétharmada Brüsszelben született

Az EU befolyásával vagy közvetlen Brüsszelben született a brit törvények kétharmada, állítja a Business for Britain tanulmánya. Matthew Elliott szerint ez felesleges terheket ró a brit vállalatokra, illetve a brit polgároknak is kevesebb beleszólása van a döntésekbe. Roland Rudd a…

britain_eu.jpg

Az EU befolyásával vagy közvetlen Brüsszelben született a brit törvények kétharmada, állítja a Business for Britain tanulmánya. Matthew Elliott szerint ez felesleges terheket ró a brit vállalatokra, illetve a brit polgároknak is kevesebb beleszólása van a döntésekbe. Roland Rudd a Business for Europe igazgatója szerint viszont megéri ez az ár, hogy a Nagy Britannia hozzáférjen a világ legnagyobb piacához.

Egy elemzés szerint a brit törvények kétharmada vagy Brüsszelben született, vagy az EU valamilyen módon hatással volt rá. Az elemzést a Business for Britain nevű szervezet készítette, amely Nagy-Britannia és az EU kapcsolatának reformjáért kampányol.

Az elemzés szerint az összes törvény pontosan 64,7 százaléka köthető valamilyen módon EU-s szabályozásokhoz és direktívákhoz . Ez kevesebb, mint amit Nigel Farage az UKIP elnöke állított (75%), és több, mint amit Nick Clegg (4%) liberális miniszterelnök helyettes becsült vitájuk során.

Matthew Elliott, a társaság vezetője szerint ezek a törvények felesleges bürokratikus terheteket rónak a brit cégekre. Véleménye szerint ez túl nagy ár azért, hogy Nagy Britannia hozzáférjen a közös piachoz. Elliott úgy véli, hogy „bizonyos politikák területén a hatalmat vissza kell adni a parlamentnek, hogy a döntések a brit polgárokhoz jóval közelebb szülessenek meg”.

A Business for New Europe vezetője szerint azonban félrevezető, ha csupán a számokat nézzük. Roland Rudd szerint az elemzés nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy ezeknek a törvényeknek a nagy része az európai szabályozások harmonizációját szolgálják.

Úgy látja: hamis azt sugallni, hogy az EU-s szintről származó törvények terhet jelentenének a vállalkozások számára, illetve hogy nem lennének demokratikusak. Ugyanis Nagy-Britannia az EU tagja, és ezáltal ugyanúgy részt vesz a szabályozások tárgyalásában. Ezenfelül az, hogy egy EU-s szabály fölváltja a 28 különböző tagállami törvényt, jelentősen megkönnyíti a brit vállalkozások számára, hogy a közös piac többi országába exportáljanak.

Ronald Rudd hangsúlyozza: azzal, hogy csak a szabályozás mértékét nézzük, nem ismerjük el azt az értéket, amelyeket ezek a törvények Nagy Britannia számára biztosítanak. Ugyanis a Közös Piac által Nagy-Britannia a legnagyobb nyereséget könyvelheti el a világ legnagyobb piacán.

Pál Benedek