Blog

A Cerberus hőhullám tomboló kánikulával marja Európát

Kerberosz, Hádész, a halál görög istenének háromfejű háziállata ihlette az Európán futótűzként végigsöprő hőhullám elnevezését.

Kerberosz, Hádész, a halál görög istenének háromfejű háziállata ihlette az Európán futótűzként végigsöprő hőhullám elnevezését.

Az Európai Űrügynökség szerint - amely műholdjain keresztül figyeli a szárazföld és a tenger hőmérsékletét - Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Lengyelországban szélsőséges körülmények uralkodhatnak. Európa déli felén a múlt héten perzselő hőség uralkodott, de a Földközi-tenger felett erősödő hőburok hamarosan tovább súlyosbítja majd a helyzetet és a következő napokban extrémebb meleget idéz elő Európa déli felén.

Úgy tűnik, ezen a héten Spanyolországot sújtja a legjobban a hőség:

az ország meteorológiai szolgálata arra figyelmeztet, hogy az Ibériai-félsziget délkeleti területein a hőmérők akár 45 Celsius-fokot is mutathatnak. Ugyanezt a hőmérsékletet hétfőn, a hőhullám kezdetén egy Granada melletti faluban is elérték.

Eközben Olaszországban 10 városra kiemelt hőségriasztást rendeltek el az idősek számára, az északi Bolzanótól délre Bolognáig, Firenzéig és Rómáig. Horvátországban a múlt hét csütörtökön tűz ütött ki, házak és autók égtek a dalmát tengerparton fekvő Grebasticában. A hatóságok péntek reggel a horvát televíziónak azt mondták, hogy a tüzet sikerült megfékezni.

A forróság Görögországban is fokozódik, ahol az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban a hőmérséklet az ország egyes részein akár 44 Celsius-fokot is elérheti. A hatóságok megtiltották a természetvédelmi területekre és erdőkbe való belépést, hogy csökkentsék az erdőtüzek kockázatát, míg az önkormányzatok légkondicionált helyiségeket nyitottak a középületekben, hogy az emberek menedéket találjanak a kánikula elől. 

Sajnos nem csak Dél-Európában tapasztalható különösen magas hőmérséklet. Lengyelországot is súlyosan érintette a hőhullám és az aszályos időjárás közepette Varsóban az átlagosnál 13 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet mértek. A lengyel fővárosban jelenleg több, mint 30 fok van, ami messze meghaladja a városban júliusban általában mért 19 Celsius-fokot. A lengyel folyók vízszintje szokatlanul alacsony és várhatóan a terméshozamok is csökkennek.

Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet (EDO) szerint az EU területének 42 százalékán sárga figyelmeztetés van érvényben. Ez növeli az erdőtüzek és a terméskiesés kockázatát, különösen Spanyolországban és Portugáliában. Az EU területének további négy százalékán piros riasztás van érvényben az aszály miatt, ami azt jelenti, hogy a termés már most károsodott.

A Cerberus ugyanakkor csak a legutóbbi meteorológiai jelenség, amelyet a globális felmelegedés táplál. A világ ugyanis sorra döntögeti az éghajlati rekordokat. Az Európai Unió Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint a júniusi hónap volt a legmelegebb a feljegyzett történelemben. Július 3-án a bolygón tikkasztó hőség uralkodott, mivel a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami az amerikai Nemzeti Környezeti Előrejelző Központok adatai szerint a valaha mért legmagasabb érték. A hét végéig ez az új rekord még háromszor megdőlt, és július 6-án 17,23 °C-on érte el a csúcsot. 2023 lehet a valaha mért legmelegebb év, és az éghajlati válság olyan módon változtatja meg az időjárásunkat, amit még nem érthetünk.

homerseklet_diagr.png

Forrás: Nemzeti Környezeti Információs Központ (Egyesült Államok)

Az ENSZ főtitkára szerint "az éghajlatváltozás kicsúszott a kezünkből".

Ha továbbra is késlekedünk a szükséges kulcsfontosságú intézkedésekkel, akkor úgy vélem, hogy katasztrofális helyzetbe kerülünk, amint azt a legutóbbi két hőmérsékleti rekord is mutatja"

- mondta António Guterres, utalva a megdöntött hőmérsékleti világrekordokra.

Az ENSZ előrejelzése szerint 66 százalékos a valószínűsége annak, hogy 2023 és 2027 között az éves felszíni globális átlaghőmérséklet legalább egy évben több mint 1,5°C-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet. Emellett 98 százalékos a valószínűsége annak is, hogy a következő öt évből legalább egy, illetve az ötévnyi időszak a valaha mért legmelegebb lesz.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon