Blog

A chicagoi tanárok magasabb bérekért és kisebb osztályokért tüntettek

Legalább 300 ezer diáknak nem kellett pénteken sem iskolába menniük, mivel a tanársztrájk még egy extra napot tart. Míg egyes követeléseknek van jogalapjuk, például a magasabb béreknek és az osztályok méretének csökkentésének, addig másik teljesen teljesíthetetlennek látszanak – írja Billie Binion a…

tanarok.jpg

Legalább 300 ezer diáknak nem kellett pénteken sem iskolába menniük, mivel a tanársztrájk még egy extra napot tart. Míg egyes követeléseknek van jogalapjuk, például a magasabb béreknek és az osztályok méretének csökkentésének, addig másik teljesen teljesíthetetlennek látszanak – írja Billie Binion a Reason magazin webes felületén.

Nagyjából 26 ezer tanár és 8 ezer főnyi kisegítő személyzet vonult utcára, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A tüntetést azután hosszabbították meg, hogy elutasításra került az Oktatási Bizottság ajánlata, miszerint a következő 5 évben 16%-kal növekedő az iskolai dolgozók fizetése, valamint extra 400 ezer dollárral támogatták volna meg a kisegítő személyzetek kiképzését. A tanári bizottság arra hivatkozik, hogy sok dolgozójuknak már így is több iskolában kell dolgoznia. A város épp ezért azt is javasolta, hogy 20 újabb állami iskolát is nyitnának.

A demokrata polgármester, Lori Lightfoot szerint az ajánlatuk igen nagylelkű volt. Kiemelte, hogy további kedvezmények várhatóan a csőd szélére sodornák a várost. „Megpróbáltuk a lehető legfelelősebb megállapodást kidolgozni, ami csak anyagilag lehetséges, úgy, hogy az igazságos legyen mind a tanárokra, mind az adófizetőkre nézve” – mondta el egy sajtótájékoztatón.

A tanári szakszervezet viszont máshogy látja. A követeléseikben 15%-os fizetésemelés szerepel, de 3 év alatt, egy új helyreállítás-elvű igazságügyi koordinátori pozíció létrehozása minden iskolában, hogy ellensúlyozni lehessen a fokozott rendőri jelenlétet, valamint még jelentősen növelt létszámú kisegítő személyzet. A városvezetés, tervei között egyébként szerepelt a kisegítő személyzet létszámának növelése, 2024-ig minden iskolának saját orvosi szakembert szeretnének kirendelni – fűzi hozzá a cikk írója.

„Minden nap iszonyatos nyomás nehezedik ránk a munkában. A gyerekek nem állnak készen a tanulásra, napi szinten kell traumákkal megküzdeniük, éhesek és fáradtak. Nem tudom minden feladatomat ellátni” – nyilatkozta Catherine Dalber, egy általános iskolás tanító a Washington Postnak.

Egy átlagos chicagoi tanár 79 ezer dollárt keres, ami 20 ezer dollárral van a nemzeti átlag tanári fizetés felett. A fizetésemelés tervezete az előzetes számítások alapján 397 millió dollárral növelné a lakósságra rótt adóterheket már az első évben, ami persze utána folyamatosan növekedne. Ennek oka nem kis részben a diákok és tanárok számára kérvényezett lakástámogatás. A tanári kar kijelentette ugyanis, hogy addig nem térnek vissza az osztálytermekbe, amíg Chicago kormányzata nem kötelezi magát szerződésben az alacsony jövedelmű háztartások lakhatási támogatására.

A chichagoi lakáshelyzet valóban súlyos probléma – hívja fel rá a figyelmünket Billy. Ennek okai többek közt a kiugró méretű szegénység és a nagyléptékű szegregáció. Viszont a lakástámogatás programpontja csak bonyolítja az amúgy is érzékeny helyzetet. Egy ilyen programhoz a kormányzatnak saját lakásépítési programba kéne kezdenie, hogy aztán az új ingatlanokat kedvezményesen adhassa a ki a rászorulóknak. Az egyébként standard megoldás, azaz a privát szektor ösztökélése arra, hogy fektessenek be a lakásszektorba, nem jelentene biztos megoldást.

„Az elérhető árú lakások biztosítása egy központi kérdés Chicago minden lakosa számára, és minden vélemény meghallgatása rettentően fontos. Épp emiatt ez a kollektív tárgyalás nem a megfelelő hely arra, hogy újratárgyaljuk a témával kapcsolatos politikánkat” – tette még hozzá Lightfoot polgármester.

Szemlézte: Faragó Bence