Blog

A demokraták gáncsolták el az oroszok elleni szankciók bevezetését

Miközben az amerikai hírszerzés szerint invázió fenyegeti Ukrajnát, a demokrata többség megakadályozta, hogy a Kongresszus szankciókat vessen ki Oroszországra. Minderről Robbie Gramer és Amy Mackinnon értekezik a Foreign Policy hasábjain.

Miközben az amerikai hírszerzés szerint invázió fenyegeti Ukrajnát, a demokrata többség megakadályozta, hogy a Kongresszus szankciókat vessen ki Oroszországra. Minderről Robbie Gramer és Amy Mackinnon értekezik a Foreign Policy hasábjain.

A külpolitikai szaklap beszámol róla, hogy nemrég a demokraták megfúrták a republikánus szenátor, Ted Cruz azon kezdeményezését, amely szankciókat vezetett volna be Moszkvával szemben az Északi Áramlat 2 miatt. A Szenátus 55 igen és 43 nem szavazattal kaszálta el a kezdeményezést (a házszabályok szerint legalább 60 szenátornak kellet volna támogatnia azt). A számokból jól látszik, hogy jó pár demokrata szenátor is megszavazta a republikánus kezdeményezést, de a legtöbben – valószínűleg inkább az egyéni érdekek, mintsem a pártfegyelem miatt – leszavazták azt. Tették mindezt úgy, hogy Cruztól igen komoly engedményeket kaptak cserébe. A Szenátusban (és így a legtöbb bizottságában) ugyanis demokrata többség van, így kvázi tőlük függ, hogy milyen javaslatok kerülhetnek ki az adott szakbizottságokból. Cruz azért cserébe, hogy szavazhatnak a szankciókról végül feloldotta a már több hónapja fenntartott blokádját a külügyminisztériumi (State Department) kinevezések alól.

A republikánus szenátor éppen a Biden kormányzat helytelen külpolitikája miatt blokkolta 2021 júliusa óta az adott kinevezéseket, így gyakorolva nyomást a Fehér Házra.

A demokraták akkor azzal vádolták Cruz-t, hogy aláássa az amerikai nemzetbiztonsági érdekeket a pártpolitika miatt. Ezeket a vádakat a mostani szavazás után valahogy nem lehetett hallani.

A cikk kiemeli, hogy sok szakértő szerint az Északi Áramlat 2-t csak geopolitikai fegyverként használná fel Oroszország, kihasználva Európa gázfüggőségét. A Ted Cruz által benyújtott javaslat alapján az Egyesült Államoknak 15 napon belül gazdasági szankciókat kellet volna kivetnie Moszkvára, függetlenül attól, hogy indult-e invázió Ukrajna ellen. A javaslat alapján Washington a projektben érintett német állampolgárokat is szankcionált volna, ez azonban valószínűleg túl sok volt a demokratáknak. A lap szerint a Biden-kormányzat ugyanis arra törekszik, hogy javítsa viszonyát Berlinnel. Miközben a demokraták többsége elutasította a javaslatot, a leginkább érintett Ukrajna és vezető politikusai támogatták azt.

Szerintük az Egyesült Államoknak mindent meg kell tennie, hogy megállítsa a projektet, hisz az nem csak Ukrajnára nézve fenyegetés, hanem az egész régióra.

oroszszankciok_belso.jpg
Az elbukott szavazás után Ted Cruz hipokratáknak nevezte az ellene szavazó demokrata szenátorokat, hiszen korábban ők is ugyanúgy támogattak célzott szankciókat a gázvezeték kapcsán. Az egyetlen különbség akkor az volt, hogy anno Cruz nem egyedül terjesztette azt be, hanem a demokrata Jeanne Shaheen-el együtt. A republikánus honatya szerint a Fehér Ház agresszívan lobbizik, hogy a saját maga által meghatározott csatasorban tartsa a demokrata szenátorokat. Teszi mindezt a nemzetbiztonság, Európa és a saját szövetségesei kontójára. Cruz szerint amennyiben a demokraták végre készek lennének a pártvonalakon kívül együtt dolgozni republikánus kollégáikkal, könnyen elkerülhető lenne egy orosz invázió Ukrajna ellen.

Az ukrán válsággal kapcsolatos további cikkeinket itt találod.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!