Blog

A demokraták jelentik a valódi veszélyt az amerikai demokráciára

A demokraták és nagyvállalati szövetségeseik jelentik a valódi veszélyt az amerikai demokráciára – fogalmaz véleménycikkében Marco Rubio floridai republikánus szenátor.

A demokraták és nagyvállalati szövetségeseik jelentik a valódi veszélyt az amerikai demokráciára – fogalmaz véleménycikkében Marco Rubio floridai republikánus szenátor.

A szerző bemutatja, hogy a baloldali Demokrata Párt szenátusi frakcióvezetője, Chuck Schumer arról értekezett az újévi beszédében, hogy megszüntetnék a filibuszter intézményét és hogy azon fognak dolgozni, hogy a szövetségi állam – azaz Washington D.C. – vegye át a gyeplőt az államoktól a választási szabályok és a voksolások lebonyolítása terén. Mindezt a szabad és fair választások érdekében, amelyek Amerika alappillérei.

Rubio szerint azonban a demokraták és az őket támogató nagyvállalatok és terveik jelentik a valódi veszélyt az amerikai alkotmányos rendre.

A szenátor egyetért azzal, hogy a szabad választás valóban az USA egyik sarokköve, de elutasítja azokat a vádakat, amelyeket a baloldal már évek óta harsog, hogy a republikánus vezetésű államok „elnyomják a szavazóikat” és bizonyos csoportokat kizárnak abból egy-egy új törvénnyel. Ez közel sem igaz a szerző szerint, hisz ma a legkönnyebb szavazni az ország történetében, s a nemrég lezajlott választások is ezt bizonyítják, hisz szinte mindig rekordszámú állampolgár élt a szavazati jogával.

A baloldal által tervezett reformok inkább korlátoznák az amerikaiak szabadságát és választójogát.

Példaként a szavazatgyűjtés (ballot-harvesting) intézményét említi meg, ami a demokraták egyik kedvenc fegyvere. E kifejezés vagy intézmény lényege, hogy egyes személyek vagy csoportok tömegesen gyűjtenek be szavazatokat és szavazólapokat a választók otthonából, főleg olyanoktól, akik valami miatt nem tudtak megjelenni a voksoláson. Képzeljünk el tehát egy kvázi iparosított mozgóurna rendszert, csak épp bármilyen állami vagy hatósági felügyelet nélkül. A republikánusok – köztük Rubio – szerint ez csak a korrupciónak engedhet utat. Nem csoda, hogy Arizona állam nemrég egy olyan törvényt fogadott el, amely bűncselekményként kezeli a szavazatgyűjtést. A demokratáknak természetesen nem tetszett az állami szabályozás, meg is támadták azt, de az amerikai Legfelsőbb Bíróság végül Arizona-nak adott igazat.

Rubio szerint a választásokkal kapcsolatos különböző jogosítványok elvonása az államoktól csak arra lenne jó, hogy a korrupt washingtoni tisztviselők könnyebben élhessenek vissza a hatalmukkal.

Ha ez megtörténne, az komolyan aláásná az amerikai rendszer egy másik sarokkövét is: a föderalizmust.

Hogy miért is jobb a tagállamoknál tartani e jogosítványokat, arra saját államát, Floridát említi meg példaként. A déli államban 2020-ban a pandémia kellős közepén ugyanis egy biztonságos, békés és külső befolyásoktól mentes választást tudtak lebonyolítani. Ehhez szerinte nem kellett más, mint egy határozott állami vezetés. Fricskaként jegyzi meg, hogy míg Joe Biden a republikánus államokban élő szavazók szavazati jogáért aggódik, addig az ő államában (Delaware-ben) még csak most vezetik be a korai szavazás intézményét, mely például Floridában már évek óta elérhető.

De mi hasznuk van akkor a demokratáknak egy ilyen reformból? Rubio szerint a baloldal a választások föderalizálásával csak a saját pozícióit és hatalmát akarja megerősíteni.

Ezt a hatalmat később ezek az elitek arra használnák fel, hogy elhallgattassanak mindenkit, aki nem ért egyet radikális és progresszív elképzeléseikkel.

Törekvéséhez Rubio szerint a tech-óriásoktól kap segítséget a baloldal. Hogy politikai tőkét szerezzenek a marxistáktól, az olyan platformok, mint a Twitter vagy a Facebook cenzúráz minden hangot, amely ellentmondana a demokratáknak. Miközben otthon a demokráciát féltik, ezen vállalatok szorosan együttműködnek a Kínai Kommunista Párttal – véli a szenátor: alig várják, hogy az emberi jogok bajnokai legyenek, a másik oldalon pedig lobbiznak a rabszolgamunkával készült áruk kereskedelméért, és megvédik a kommunista propagandát a negatív vásárlói véleményektől.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!demokratak_belso.jpg