Blog

A gazdasági túlszabályozás veszélyei – Free Market Road Show a Danube Institute rendezésében

A Nyugatnak abba kell hagynia a szükségtelen gazdasági központosítást és túlszabályozást, hogy versenyezhessen Eurázsia felemelkedő hatalmaival egy deglobalizálódó világban – állapították meg a Danube Institute rendezésében megtartott Free Market Road Show szakmai fórum résztvevői. A Free Market…

A Nyugatnak abba kell hagynia a szükségtelen gazdasági központosítást és túlszabályozást, hogy versenyezhessen Eurázsia felemelkedő hatalmaival egy deglobalizálódó világban – állapították meg a Danube Institute rendezésében megtartott Free Market Road Show szakmai fórum résztvevői. A Free Market Road Show nemzetközi rendezvénysorozat célja, hogy népszerűsítse a piacgazdaság-központú közgazdasági gondolkodást világszerte.

Az eseményt John Prout befektetési szakértő moderálta. A résztvevők az első panel folyamán a központosítás problémáit, a második alatt pedig a közeljövő folyamatait és a Nyugaton felmerülő gazdaságpolitikai problémák lehetséges megoldásait vitatták meg. Az első panel során Neven Vidakovic, a Danube Institute munkatársa, a Loti Trading üzleti tanácsadó-cég igazgatója leszögezte: a legfontosabb probléma az európai gazdaságban, hogy

az Európai Unió jelenlegi vezetése a saját pozícióinak megtartásával van elfoglalva.

A globális versenyképességhez most szükséges, a kisebb cégekre célzott belső hitelezés, az EU-n belüli szabályozások és gazdasági korlátok csökkentése helyett a bürokrácia saját magát védi, új és új szabályozásokkal fékezve a gazdaságokat. John Chisholm üzletember szerint nagyon súlyos probléma, hogy a kamatlábakat teljesen politikai okokból határozzák meg – ez okozta például az amerikai Silicon Valley Bank összeomlását, annak felelőtlen üzletpolitikája mellett. Terry Anker üzleti szakértő elmondta:

valójában a híres amerikai fogyasztói kultúrát is a politikai vezetés serkenti és állítja piedesztálra - remélve, hogy az embereket elégedetté teszi a korlátlan vásárlás és fogyasztás lehetősége.

Ez azonban ahhoz vezet, hogy a személyi- és árukölcsönök elharapóznak és a lakosság nagyon érzékeny lesz a kereskedelmi bankok kamatváltozásaira.

A problémák jövőbeli megoldásaival kapcsolatban az esemény résztvevői egyetértettek, hogy komoly takarékosságra van szükség minden közösségben. Szabadhegyi Péter nagykövet rámutatott: Görögország is annak köszönhetően került egyensúlyba, hogy az állampolgárok kénytelenek voltak mintegy 20%-os reálbércsökkentést elfogadni. Ennek megfelelően kell egy adott államnak takarékossági intézkedéseket bevezetni, ha szükséges.

John Fund, a National Review újságírója rámutatott: Amerika éppen, hogy nem akar takarékossági intézkedéseket bevezetni. Adóemelésről szó sem lehet; republikánus képviselő 1990 óta nem szavazott a kongresszusban ilyen jellegű törvényre igennel. Jelenleg pedig

Biden azt veszélyezteti, hogy működésképtelenné teszi az Egyesült Államok szövetségi kormányát, mert nem mutat kompromisszumkészséget az adósságplafon megemelésével kapcsolatos tárgyalásokon.

John Prout megjegyezte: ettől függetlenül az amerikai világgazdasági dominancia még sok ideig meghatározó lesz, hiszen a dollár tartalékvaluta-szerepe nem fog eltűnni. Ennek fő oka, hogy világszerte dollártrilliók vannak ebben a pénznemben hitelként kihelyezve. A panel résztvevői ettől függetlenül óvtak egy komolyabb Kína-USA gazdasági konfliktustól, inkább a megfelelő határok meghúzását sürgették a két ország viszonyában. Szabadhegyi Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországra is rossz hatással lenne egy ilyen konfliktus, hiszen az ország gazdasága rendkívül nyitott, ennek megfelelően érzékenyen reagál a világgazdasági folyamatokra, amelynek hatását most is látjuk.

A Free Market Road Show budapesti rendezvényén a panelbeszélgetéseken a szakértők és üzletemberek határozottan piacpárti, szabályozás-ellenes üzeneteket fogalmaztak meg, előremutatva egy általuk várt még életképesebb, erőteljesebb kapitalista gazdasággal fémjelzett jövő felé.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon