Blog

A Gyűrűk Ura is a kultúrharc áldozata lett

Miért a fasiszták kedvence Zsákos Bilbó? – ezen a címen jelent meg a Spectatorban Nicholas Farrel író cikke. J. R. R. Tolkien kultikus regényfolyamát és a filmes adaptációt is megtalálta ugyanis a kultúrharc. Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetőjének Tolkien művét méltató Facebook-posztja…

Miért a fasiszták kedvence Zsákos Bilbó? – ezen a címen jelent meg a Spectatorban Nicholas Farrel író cikke. J. R. R. Tolkien kultikus regényfolyamát és a filmes adaptációt is megtalálta ugyanis a kultúrharc. Giorgia Meloni, a Fratelli d'Italia párt vezetőjének Tolkien művét méltató Facebook-posztja keltett felháborodást az internet felhasználók körében.

A méltán világhírű Gyűrűk Ura trilógia a fantasy műfaj egyik legmeghatározóbb alkotása a jó és rossz örök küzdelméről, amelyben különböző csodálatos képességekkel és erényekkel rendelkező karakterek tűnnek fel. A regény központi cselekményszála a „hobbitok” hősies küzdelme szülőföldjükért (Középfölde) az ősgonosszal, Szauronnal.

Nicholas Farrell hangsúlyozza, hogy az 1970-es évek óta a regény kulcsszerepet töltött be az olasz posztfasiszták között, számos ilyen tematikájú nyári tábort rendeztek a velük szimpatizáló szervezetek. A szerző szerint ezekben a körökben azért voltak ilyen népszerűek Tolkien művei, mert új mitológiát és hőskultuszt építhettek belőlük. Ideológiai elképzelésükhöz illett, hogy a vidéken élő, régimódi hobbitok harcolnak (vidéki tisztességes olaszok) a távoli gonosz erővel (mohó kapitalista iparosítás).

Az olasz szocialista vezetők és politikusok azonnal fasiszta, vagyis „reakciós” világszemléletet véltek felfedezni benne. A szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Tolkien munkásságát a baloldali világban tevékenykedő véleményalkotók nem kedvelték. Farrell szerint:

Tolkien egészen biztosan nem volt fasiszta, nemhogy náci.

A Gyűrűk Ura szerzője konzervatív katolikus volt, aki magát sajátosan „anarchistának” nevezte. A spanyol polgárháború idején (1936-1939) a Francisco Franco vezette erőket támogatta a szovjet támogatású köztársaságpártiakkal szemben. A katolicizmusa nem támogathatott kommunista erőket, ebből következően pedig a fasizmus is távol állt tőle. Farrell szerint Franco nem is a fasiszta ideológiát testesítette meg, hanem a nacionalizmusét.

Tolkien születésnapja alkalmából január 3-án Giorgia Meloni - jelenleg pártja vezeti a közvéleménykutatásokat Olaszországban -, a mainstream sajtó által posztfasisztának megbélyegzett párt első embere bejegyzésében a következőt írta:

Sokunkat nevelt fel értékekben és jelentésekben gazdag történeteivel, amelyek megtanítottak hinni és álmodni – Köszönünk mindent.

Számos negatív komment érkezett a felhasználóktól azzal kapcsolatban, hogy Meloni politikai közösségében megtalálhatóak fasiszta elemek, szégyen, hogy ezzel beárnyékolja a világhírű regényt. Meloni egyébként egy régebbi interjúban és közzétett bejegyzésében is megosztotta, hogy rajong a Gyűrűk Uráért.

A fősodratú média és politikai pártok előszeretettel hangoztatják, hogy Meloni pártjában továbbra is jelen vannak fasisztoid személyek és szervezetek. A szerző szerint ennek az lehet az egyik magyarázata, hogy a következő olaszországi parlamenti választásokon nagyon jó esélyekkel indul, akár az első női olasz miniszterelnök is lehet - kiszorítva a szocialista pártot a hatalomból.

A Fratelli d'Italiaban nincs helye a fasiszta nosztalgiának - jelentette ki a pártvezető.

Meloni feltett szándéka, hogy pártját valódi konzervatív párttá alakítsa, amely valójában képviselné a tolkieni eszmét - zárja sorait Farrel

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!