Blog

A kirekesztő kultúra új áldozatai: a szülők

Az egyik amerikai állam, Észak-Karolina legnagyobb tankörzete arra buzdítja a tanárokat, hogy ne érdekelje őket, ha a fehér bőrű szülők aggodalmukat fejezik a tananyaggal kapcsolatban, ugyanis véleményük szerint „a fehér bőrű gyerekek egyébként is előnyökhöz jutnak.

Az egyik amerikai állam, Észak-Karolina legnagyobb tankörzete arra buzdítja a tanárokat, hogy ne érdekelje őket, ha a fehér bőrű szülők aggodalmukat fejezik a tananyaggal kapcsolatban, ugyanis véleményük szerint „a fehér bőrű gyerekek egyébként is előnyökhöz jutnak.

A fenti mondatok egy 2020-ban, mintegy kétszáz tanár részére megtartott továbbképzés oktatóanyagában lelhetőek fel, amelyet a City Journal tett közzé. Ebből kiderül, hogy  a tanárokat már a képzés elején arra kényszerítették, hogy elismerjék: mindannyian az amerikai őslakosoktól ellopott földön dolgoznak - számol be az esetről a Daily Wire újságírója, Chrissy Clark.

A képzésen továbbá az az érvelés is elhangzott, hogy

a fehér bőrű szülők igazából „korlátozzák” a társadalmi igazságosság elérését, és nincs joguk felszólalni az érzékenyítés ellen, ugyanis az ő privilégiumokkal rendelkező gyerekeik azok, akik előnyöket szereznek a rendszerből.

„Úgy érzik, hogy el foglak veszíteni valamit. Sőt, félnek a veszteségtől. Nehéz elengedniük erejüket és előnyeiket” – olvasható a tréning oktató anyagában. A szülőknek való ellenállásra való bíztatást pedig így folytatták: „ne engedjük, hogy visszatartsanak minket attól, hogy a társadalmi igazságosságot tanítsuk gyerekeiknek. Néhány diáknak az iskolában kell megtanulnia az igazi sokszínűséget, miután otthonukban nem készítik fel őket az igazi nagybetűs életre.”

Az egyenlőségre való érzékenyítés továbbá olyan részekből állt, mint a „fehérség problémája az oktatásban”, valamint

abban is segítették a tanárokat, hogy hogyan alakítsanak ki a gyerekek „vonzódása” alapján különféle szexuális irányultságon alapuló, vallási, politikai, etnikai csoportokat.

board-1647323_1920.jpg

Emellett az oktatóanyag arra is kitért, hogy hogyan kerülnek az iskolai durva megkülönböztetés miatt az LMBTQ, vagy fekete bőrű diákok az „iskolákból börtönökbe.” Végül pedig felhívták a tanárok figyelmét az úgynevezett „mikroaggresszió” elkerülésére. Ez alatt az oktatóanyag azt a jelenséget érti, amely során a színesbőrű vagy „hátrányos helyzetű” emberekkel való beszélgetés során előítéletes szavakat, vagy kijelentéseket használnak. Ezt annak ellenére is kerülni kell, hogy a legtöbb esetben ezek nem ártó szándékúak - mégis sértésnek, sőt agressziónak minősülnek.

Fő probléma ugyanakkor, hogy miközben a baloldal mindenkitől – még a vele egyet nem értő emberektől is – elvárja, hogy mindenkit fogadjon el, addig hagyja, sőt bátorítja saját táborát, hogy küzdjön a más véleménnyel rendelkező emberek életének ellehetetlenítéséért.

Így történhetett meg, hogy a Disney+ egykori sztárszínésznőjét, Gina Caranót a Twitteren utálkozó embertömeg sikeresen kirúgatta - csak azért, mert nem hódolt be „az érzékeny kultúrának”. Gina Carano esetéről bővebben blogunk egy korábbi cikkében olvashatnak. Érdekes egyébként, hogy arra már az észak-karolinai képzés sem kényszeríti rá az iskolákat és a tanárokat, hogy a napjainkban tomboló kirekesztő kultúra igazságtalanságairól is tanítsanak.

Felmerülhet tehát a kérdés, hogy hogyan akarja elérni a baloldal az általa felmagasztalt sokszínű és egyenlő társadalmat, ha szisztematikusan kirekeszti a más véleménnyel rendelkező embereket?

Az Egyesült Államok első női alelnöke, Kamala Harris több milliós megtekintésű videójában terjesztette és méltatta a társadalmi igazságosság, méltányosság és az egyenlő esélyek (equity) szocialista elveit. Erről itt írtunk részletesebben. 

Azonban nem csak Észak-Karolina tervezi a gyermekek intézményes érzékenyítését. Arról, hogyan harcolnak a demokraták azért, hogy az összes kaliforniai iskolában – mintegy hatmillió gyereknek – 5-6 éves kortól kötelezően az alapvető tárgyak mellett „etnikai tanulmányok” című órán kelljen részt venniük, sorozatunk következő részében olvashatnak.

Szemlézte: Morvay Sáron