Blog

A Kongresszus felülbírálta Obama elnök vétóját

Az amerikai Kongresszus újra megszavazta azt a törvényt, ami a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családjai számára lehetővé tennék, hogy beperelhessék Szaúd-Arábiát. A törvényt Obama elnök megvétózta, amit most kétpárti egyetértéssel felülírta Kongresszus. A…

obama1_1.jpg

Az amerikai Kongresszus újra megszavazta azt a törvényt, ami a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak családjai számára lehetővé tennék, hogy beperelhessék Szaúd-Arábiát. A törvényt Obama elnök megvétózta, amit most kétpárti egyetértéssel felülírta Kongresszus. A vétó alapja az volt, hogy a törvény nyomán amerikai hivatalos személyek is kiszolgáltatottak lehetnek külföldi bíróságoknak. A döntés tovább ronthatja az amerikai-szaúdi kapcsolatokat – írta meg a Washington Post.

A Kongresszus nagy többséggel újra elfogadta azt a törvényt, ami a szeptember 11-i merényletek hozzátartozóinak lehetővé teszi, hogy beperelhessék Szaúd-Arábia kormányát a merénylők feltételezett támogatása miatt. A törvényt Obama elnök megvétózta, majd ezután került újra a kongresszus elé, ahol felülírták az elnöki vétót. Obama elnöksége során korábban ilyen nem fordult elő. Kétpárti egyetértéssel utasították el a Fehér Ház fenntartásait, ami a törvény hordozta nemzetbiztonsági kockázatot helyezte előtérbe. Az ugyanis alapul szolgálhat az Egyesült Államok ellen indítandó hasonló pereknek.

A törvényt Charles E. Schumer New York-i demokrata szenátor és John Cornyn texasi republikánus szenátor nyújtották be közösen. A Szenátus 97 igen és 1 nem, a Képviselőház 348 igen, 77 nem arányban szavazta újra meg a törvényt. A törvény feljogosítaná a bíróságokat, hogy amerikai földön történt terrorcselekmény esetén vád alá helyezhessenek külföldi, diplomáciai mentesség alatt álló személyeket.

Obama elnök a vétó felülírását megérti, mivel mindenki „viseli még 9/11 sebeit és traumáját”. Az elnök ugyanakkor komoly hibának is tartja a döntést, mivel emiatt számos külföldön tevékenykedő amerikai, diplomaták, katonai és más hivatalos vezetők is külföldi bíróságok elé kerülhetnek. Sokan attól tartanak, hogy az USA pakisztáni és afganisztáni dróntámadásai vagy Izrael támogatása miatt indíthatnak pereket.

A Fehér Ház sajtófőnöke úgy nyilatkozott, a döntés „a legszégyenletesebb dolog, amit az Egyesült Államok szenátusa tett valószínűleg 1983 óta”, amikor a szenátus Reagan elnök egy vétóját írta felül. Az amerikai-szaúdi kapcsolatok mélyponton vannak jelenleg. Mindkét oldal bizalmatlan a másik féllel szemben. Amerikai politikusok a szunnita extrémizmus világszintű terjesztésével vádolják, a szaúdiakban pedig az amerikai-iráni kapcsolatok javulása kelt aggodalmat.

Szemlézte: Szászi Áron