Blog

A kritikai fajelmélet ábécéje

Neves írók, tudományos szakemberek folytattak eszmecserét a Danube Institute által szervezett nemzetközi konferencián, 2023. március 27-én, melynek középpontjában a kritikai fajelmélet fogalma, illetve annak társadalomra gyakorolt hatásai álltak.

Neves írók, tudományos szakemberek folytattak eszmecserét a Danube Institute által szervezett nemzetközi konferencián, 2023. március 27-én, melynek középpontjában a kritikai fajelmélet fogalma, illetve annak társadalomra gyakorolt hatásai álltak.

A rendezvény kiemelt előadója, Christopher F. Rufo, az intézet vendégkutatója, Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó egykori tanácsadója a konferencia bevezetéseként bemutatta a kritikai fajelmélet alapvető jellemzőit. Elmondta: különleges ideológiáról van szó, amely marxista alapokon nyugszik, de teljesen más megközelítést alkalmaz az áhított egyenlő társadalom elérésére. Nem érdekelt a termelési eszközök megragadásában, hanem

a hagyományos társadalmi értékek lerombolására törekszik, hiszen szerinte minden ilyesmi rasszista alapokon nyugszik.

Rufot Frank Füredi, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli központjának vezetője követte, aki felszólalásában megerősítette: a kritikai fajelmélet követői az élet minden területére, gyakorlatilag minden tárgyra kiterjesztik a faji kritika eszközeit. Szerintük a nem színesbőrűek között csak rasszisták, „bűntudatosak” és a színesbőrűek szövetségesei létezhetnek. Füredi professzor úgy véli, a kritikai fajelmélet elterjedésének az ágyazott meg, hogy a Nyugat hevesen próbálta korábban elfelejteni múltját.

A múlthoz való problémás viszony volt az, amely aztán megágyazott a múltat eltörölni, annak minden nyűgét negatívnak bélyegezni próbáló ideológiáknak.

Diderik Boomsma, holland író, az Amszterdami városi tanács tagja előadásában a kritikai fajelmélet társadalomra gyakorolt hatását mutatta be, amely nemcsak a művészetekre, hanem még az emberek közötti interakcióra is kiterjed.

Toby Young soron következő felszólaló az angol oktatás helyzetét vette górcső alá. A szakértő szerint az elsődleges probléma az, hogy a tanárok nagyrésze olyan tananyagokkal dolgozik, amelyeket teljes mértékben átszőttek a kritikai fajelmélet tanai. A megoldást erre új típusú, akár több nézőpontot is bemutató oktatási anyagok előállításában látja, melyek gondozásában ő is kiemelt szerepet vállal.

Francesco Giubilei, a Nazione Futura és a Tatarella think tankek elnöke szerint a kritikai fajelmélet Olaszországban is kezd elterjedni, azonban egyelőre nincs akkora mértékben jelen, mint más nyugati országokban. Ez pedig elsősorban a katolikus egyház növekvő szerepének, illetve az olasz nemzet identitásához való ragaszkodásának tudható. Giubilei kiemelte:

a woke ellen folyamatosan küzdeni kell, a 2024-es európai parlamenti választásokkor pedig esélyt lát a változásra, ha a konzervatívoknak sikerül leváltaniuk a jelenlegi parlamenti többséget.

A második panel nyitóelőadásában Pierre Valentine író Franciaország helyzetét mutatta be. Felszólalásában egyetértett a többi előadóval: a woke okozta fenyegetés valós és növekvő probléma Franciaországban, amely főleg a baloldalon terjed el.

Dakota Wood, a Heritage Foundation főmunkatársa a kritikai fajelmélet hadseregre gyakorolt negatív hatását mutatta be. Wood szerint a kritikai fajelmélet az egymás és a szabályok tiszteletén nyugvó katonaság egységét megbontja, ezáltal pedig közvetett úton fokozatosan lerombolja a társadalmat, végső soron pedig az egyént is.
A konferenciát Rod Dreher író, újságíró, a Danube Institute Network Project vezetője zárta, aki felszólalásában a vallás és a kritikai fajelmélet viszonyát vizsgálta meg. Kiemelte: a kritikai fajelmélet már az amerikai intézmények nagy többségében jelen van, ezáltal pedig közrejátszik az antiszemita, illetve az ázsiaiak és fehérek elleni rasszizmus gerjesztésében.

Írta: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon