Blog

A liberális média ismét az osztrák kormányt támadja

Az utóbbi csaknem egy évben a szemfüles olvasók észrevehették, hogy a liberális, baloldali Politico egyik kedvenc „célpontja” Európában a korábbi osztrák kancellár Sebastian Kurz volt. A lap ugyanis rendszeresen közölt olyan cikkeket, amelyek negatív fényben tüntették fel a kereszténydemokrata volt…

Az utóbbi csaknem egy évben a szemfüles olvasók észrevehették, hogy a liberális, baloldali Politico egyik kedvenc „célpontja” Európában a korábbi osztrák kancellár Sebastian Kurz volt. A lap ugyanis rendszeresen közölt olyan cikkeket, amelyek negatív fényben tüntették fel a kereszténydemokrata volt kormányfőt. Ezen írások legtöbbjét mi is szemléztük a blogunkon, amelyeket itt és itt lehet elolvasni.

A lap pedig úgy tűnik, hogy nem elégszik meg azzal, hogy Kurz lemondott, s tovább „üti” a pártját az ÖVP-t (Österreichische Volkspartei – Osztrák Néppárt). A még figyelmesebb olvasók azt is láthatják, hogy az összes cikket egy és ugyanazon személy írta a Politico-nál: Matthew Karnitschnig.

A szerző legújabb cikkében az új osztrák kancellárt, Karl Nehammert és kormányát veszi elő.

Szerinte már az is felháborító, hogy az új kormányfő úgy véli, nincs korrupció a saját pártján belül (itt fontos megjegyezni, hogy bírósági ítélet még nem született az utóbbi egy évben kirobbant botrányokkal kapcsolatban, így Nehammer-nek jogilag mindenképp igaza van). Mindezek után azt állítja, hogy Kurz utódja máris megbukni látszik. Ezt azzal magyarázza, hogy a kancellár a koronavírusra tekintettel lemondta a hagyománynak számító újévi bécsi koncerten való részvételét. Majd beszámol róla, hogy egy kiszivárgott fotó szerint Nehammer lehet, hogy egy síparadicsomban ünnepelte a szilvesztert. Hogy a kettő hogyan kapcsolódik, s hogy ez miért jelent akkora problémát a szerző (természetesen) nem fejti ki bővebben. Karnitschnig szerint Nehammer még arról sem mondhat igazat, hogy hol és hogyan kaphatta el a koronavírust. A kancellári hivatal hivatalos közlése szerint egy testőre fertőzte meg, de ez a szerző szerint kétséges, hisz erről „nem szolgáltattak semmilyen tudományos bizonyítékot”. Hogy milyen tudományos bizonyítékok alapján lehetne a konkrét transzmissziót kimutatni (természetesen) nem fejti ki.

osztrak_belso.jpg

Karl Nehammer

Nehammer után a Politico cikkírója kormánya egyik tagját, Gerhard Karnert veszi górcső alá.

A jelenlegi belügyminisztert és volt polgármestert a baloldal egyik kedvenc fegyverével, a fasizmussal és az antiszemitizmussal támadja.

Karnitscnig szerint ugyanis Karner mindenképp antiszemita, mert egy 2008-as (!!) kampánybeszédében azzal vádolta az ellenfeleit, hogy amerikai és izraeli üzleti körökből kapnak támogatást. Karner amúgy a mondatai után bocsánatot is kért. A szerző azzal is vádolja, hogy az egykori fasiszta diktátor, Engelbert Dollfuss „elismert tisztelője”. Konkrét bizonyítékot erre (természetesen) nem szolgáltat, de megemlíti: Karner annak a kisvárosnak volt a polgármestere, ahol Dollfuss született, s ahol jelenleg is áll egy múzeum, aminek az egyik táblája Dollfuss-t egy remek kancellárnak és újítónak tartja. Hogy mióta ítélünk meg politikusokat múzeumi feliratok alapján nyitott kérdésként itt hagyjuk.


A Politico szerzője ezek után azzal folytatja, hogy egy rendes nyugati demokráciában, ha kirobban egy olyan botrány amibe belebukik a kormányfő, akkor előrehozott választásokat írnak ki.

Érdekes módon a holland liberálisokról nem közölt cikket Karnitschnig, miután Mark Rutte belebukott egy családtámogatási botrányba.

Rutte ugyan lemondott, de ügyvivő miniszterelnökként vezette az országát, tényleges felhatalmazás nélkül közel egy éven keresztül. A szerző legalább megemlíti, hogy a kormány a rossz közvélemény-kutatási adatok miatt nem akar előrehozott választásokat. A sorozatos botrányok miatt az ÖVP támogatottsága ugyanis elolvadt, s a szociáldemokraták léptek az első helyre. Persze ha a kormányról beszélünk, akkor az osztrák zöldekről is szólunk, akiket ugyanúgy megviselt a botrányok sorozata, így jelenleg ők sem hajlanak egy választásra. Pont ugyanúgy, ahogyan az osztrák lakosság sem. Egy felmérés szerint ugyanis az osztrákok szerint a kormánynak a helyén kell maradnia, s nincs szükség előrehozott választásra.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!