Blog

„A madár kiszabadult.” – Elon Muské lett a Twitter

Hosszan tartó, több körös tárgyalássorozat után https://danubeinstitute.hu/hu/blog/elon-muske-lehet-e-a-twitter az egyik legnagyobb közösségi média platform immáron a világ leggazdagabb emberének tulajdona. Mint tulajdonos, Musk egyik legelső lépése az egykori vezetőség leváltása volt, illetve…

Hosszan tartó, több körös tárgyalássorozat után https://danubeinstitute.hu/hu/blog/elon-muske-lehet-e-a-twitter az egyik legnagyobb közösségi média platform immáron a világ leggazdagabb emberének tulajdona. Mint tulajdonos, Musk egyik legelső lépése az egykori vezetőség leváltása volt, illetve tervben van számos ismert és közéleti személy – köztük Donald Trump – profiljának újraindítása. Vajon milyen lesz Musk Twittere? Mennyire fogják új intézkedései befolyásolni a félidős választásokat?

Elon Musk csaknem fél évnyi tárgyalás után október 27-én büszkén tweetelte ki felhasználói oldalára, hogy megszerezte a közösségi média platformot – számol be róla a The Economist cikke 

Ami a Twitteren végrehajtott és végrehajtandó változtatásokat illeti, első körben Musk egy

sokkal lazább tartalomszűrést ígért, kevesebb szabállyal, így kiállva a teljes szólásszabadság mellett.

Kiemelete azt is, hogy csak a jogszabályokat megsértő tweetek kerülnek eltávolításra a felületről. Ahogyan a bevezetőben is utaltunk rá, Musk első intézkedései közé tartozott Vijaya Gadde, a Twitter ügyvédjének, illetve a főigazgatójának, gazdasági igazgatójának és a vállalat vezető jogászának az elbocsátása.

Eddig a Twitter szinte teljes bevétele a reklámokból érkezett. Azonban Musk már többször is hangot adott annak a nézetének, hogy „utálja a reklámokat”, a platformot pedig előfizetőssé alakítaná át. Ez viszont közel sem lenne annyira egyszerű. Tény, hogy már létezik egy „szerényebb” előfizetős Twitter – a Twitter Blue – amelynek havi díja 4.99 dollár. Egy átlagos amerikai felhasználó pedig több mint 6 dollárnyi bevételt tud hozni a reklámokból. Musk ezzel kapcsolatban még nem hozott döntést. Október 27-én azt nyilatkozta, a reklámok igenis fontosak sőt, ha egy reklám jó, akár olyan tartalomként is lehet tekinteni rá, amely nemcsak informálja, hanem szórakoztatja is a felhasználót.

A Twitter bekebelezése igen nagy port kavart az amerikai politikai színtéren is. A félidős választásokig kevesebb mint két hét van, Trumpot – akinek 88 millió követője volt - pedig Musk visszaengedné a platformra.

A The Guardian összefoglalójából kiderül, hogy Musk már egy májusi konferencián is hangoztatta egyet nem értését az egykori amerikai elnök fiókjának inaktiválásával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy Trump eltávolítása a Twitterről hiba volt, egy morálisan rossz és végtelenül nevetséges döntés.

A demokraták az egykori elnök fiókjának visszaállítását politikai földrengésként élnék meg, legalábbis a Politiconak így nyilatkoztak a tervezett lépésről.

A döntést természetesen maga Trump sem hagyta szó nélkül: „Truth Social” weboldalán közzétett bejegyzésében

örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Twitter már „épelméjű kezekben van, és nem a radikális, elmebeteg baloldal irányítása alatt, amely tényleg utálja az országot.”

Trump fiókja egyelőre még inaktív, az új tulajdonos pedig úgy fogalmazott, hamarosan létre fog hozni egy „tartalommoderáló tanácsot”, amely elsősorban az ilyen esetekért lesz felelős, a tanács összehívása nélkül pedig nem kerül sor semmilyen nagy horderejű döntés meghozatalára.

Összességében véve elmondható, hogy Musk döntése nem jöhetett volna rosszabb időpontban a demokratáknak, hiszen ha Trump fiókja újra aktívvá válik a Twitteren, mindenféleképpen alakíthatja a jelenleg fennálló politikai helyzetet.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon