Blog

A magyar választásról, amerikai szemmel

Ilyennek látta a magyarországi választás napját Bradley Devlin riporter, aki az American Conservative hasábjain írt élményeiről.

Ilyennek látta a magyarországi választás napját Bradley Devlin riporter, aki az American Conservative hasábjain írt élményeiről.

Mint Devlin írja, fáradtan ébredt a választás napján, mert előző nap egy csoport újságíróval együtt órákon át utazott, hogy meglátogassák a magyar-ukrán határt, hogy helyi illetékesekkel és menekültekkel beszéljenek a jelenleg válságról.

A választás reggelén, mint írja, azt látta, hogy nincs nagy aktivitás a szavazóköröknél - aztán eszébe jutott, hogy miseidő van, így emiatt lehet csendesebb az időszak. "Az amerikai jobboldaliak azért is zarándokolnak Magyarországra, mert ez egy kulturálisan keresztény ország, ahol erről a kormányzat nem is fél beszélni." Budapesti sétája közben arról elmélkedett:

Próbálok visszaemlékezni arra, hogy mikor sétáltam egy rendezett város utcáin, körbevéve gyönyörű épületekkel úgy, hogy nem kellett a hajléktalanokra, a bűnözőkre vagy hajléktalan bűnözőkre gondolnom.

Miután részt vett egy latin nyelvű katolikus misén, elment egy szavazókörbe, hogy közelről figyelje a választás folyamatát. Mivel választási sajtómegfigyelőként regisztrált, elvileg számos helyre bejáratos lett a választás napján - és a szerző meglepetésére ez tényleg így van. "Ki gondolta volna, hogy könnyebb bejutni megfigyelőként a szavazókörökbe egy Biden által "totalitárius rezsimnek" nevezett országban, mint mondjuk Detroitban, Philadelphiában vagy Atlantában?" - gondolkodik el az American Conservative szerzője. Devlin ezután a választókat is megszólítja a helyszínen: van, aki a Fideszre szavaz, más az ellenzékre voksol, de

nem találkozik senkivel, aki azt gondolná vagy azt látta volna, hogy csalások történnek a választáson.

A szerző szerint ugyan vannak megrongált kampányplakátok, de döbbenetesnek tartja, hogy milyen nyugodt a hangulat Budapesten. "Ez nem olyan, mint az amerikai választás előtti napok, amikor a politikai feszültség kitör." Mint írja, még a Fidesz-közeli megszólalók is nyugodtak, azt mondják, "meglátjuk, mi lesz", pedig az amerikai konzervatív körökben sem ilyen a hangulat a választások előtt.

Este, miután meghallgatja Orbán győzelmi beszédét, azt hiszi, talán most kezdődik a buli - de mindenki hazamegy. "Talán jobban kellett volna hallgatnom az új magyar barátaimra, akik azt mondják: "majd meglátjuk, mi lesz". "Most meglátták, és ez elég volt nekik, hogy nyugovóra térjenek, bizakodva tekintve Magyarország jövője felé" - zárja sorait Bradley Devlin.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!