Blog

A magyarok is aggódnak a terrorizmus európai megjelenése miatt

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére októberben a magyar parlament elfogadta a Hamasz Izrael elleni támadásának áldozatai melletti kiállásról, illetve a terrorizmus elítéléséről szóló politikai nyilatkozatot.

Kormánypárti képviselők kezdeményezésére októberben a magyar parlament elfogadta a Hamasz Izrael elleni támadásának áldozatai melletti kiállásról, illetve a terrorizmus elítéléséről szóló politikai nyilatkozatot.

Indokolt volt ez a döntés, hiszen mint a Századvég felmérésből kiderült: a magyarok nagy része aggódik amiatt, hogy az iszlám terrorizmus újra megjelenik Nyugat-Európában. Magyarországon teljes elutasítottság mutatható ki Hamasszal szemben, a hazai közvélemény Izrael iránt érez szimpátiát. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Orbán Viktor (@orbanviktor) által megosztott bejegyzés

 

Izrael ellen támadást indító Hamasz az elmúlt időszak egyik legismertebb terrorszervezete. Rendszeresen hajt végre támadásokat Izrael ellen. Az 1987-ben alakult iszlamista csoportosulás kezdettől fogva elveti az úgynevezett "kétállami megoldást", tehát egy zsidó és egy palesztin állam egymás mellett élését. A Hamasz egy egységes iszlám teokráciát szeretne létrehozni, nem Izrael mellett, hanem helyett. A terrorszervezet egyik vezetője arról vallott, hogy a céljuk Izrael teljes megsemmisítése, a „palesztin földről” való kiiktatása.

Meg kell leckéztetnünk Izraelt, és ezt kétszer és háromszor is meg fogjuk tenni. Meg kell majd fizetnünk az árát? Igen, és készek vagyunk megfizetni. A mártírok nemzetének neveznek minket, és büszkék vagyunk arra, hogy mártírokat áldozunk fel"

- ismerte be nyíltan a Hamász-vezető. Mint említtettem, a magyar emberek tartanak a terrorizmus Európában való újbóli megjelenésétől, s persze erre a fentebb általam leírtak alapján van is okuk.

Felfoghatatlan az, hogy számos helyen szimpátiatüntetéseket tartanak a terroristák mellett. Ezek rendkívül problémásak és elfogadhatatlanok a jogállamiság és a társadalmi biztonság szempontjából. A terrorista cselekmények erőszakos és jogellenes tevékenységeket jelentenek, amelyek az emberi életet és az alapvető jogokat veszélyeztetik.

A demokratikus társadalmakban a szólásszabadság fontos érték, de ez nem jelenti azt, hogy támogatni vagy szimpatizálni kellene olyan csoportokkal, amelyek erőszakot alkalmaznak vagy támogatnak a civil lakosság, a kormányzat vagy más csoportok ellen.

Az ilyen típusú tüntetések az állam és a társadalom számára komoly veszélyt jelenthetnek, mivel a terrorizmus veszélyezteti a közrendet és a biztonságot. Az államnak a törvények és az alkotmány által garantált jogok keretein belül kell fellépnie az ilyen tüntetésekkel szemben, és biztosítania kell a közrend és a polgári biztonság fenntartását. Itthon ettől nem kell tartanunk. Orbán Viktor miniszterelnök ezeket a tüntetéseket egyenesen megdöbbentőnek nevezte, s kijelentette: „Terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet rendezni, mert az önmagában is terrorveszélyt jelentene". Ezért "nem is fogunk erre semmilyen engedélyt sem megadni.”

A magyar emberek félelmét az mindenképpen enyhíti, hogy Magyarország a migrációs válság idején nem engedett be ellenőrzés nélküli tömegeket. Azok a nyugat-európai országok ugyanakkor, amelyek ezt megtették, most valóban aggódhatnak.

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon