Blog

A mérsékelt konzervatívok árulása – Paul du Quenoy a Danube Institute-ban

A ma magukat konzervatívnak nevező politikusok egy része elárulta a saját politikai oldalát az előrejutásért – jelentette ki Paul du Quenoy történész, a Palm Beach Freedom Institute politikai elemzőcég vezetője a Danube Institute május 22-i rendezvényén, ahol John O’ Sullivannel, a Danube Institute…

A ma magukat konzervatívnak nevező politikusok egy része elárulta a saját politikai oldalát az előrejutásért – jelentette ki Paul du Quenoy történész, a Palm Beach Freedom Institute politikai elemzőcég vezetője a Danube Institute május 22-i rendezvényén, ahol John O’ Sullivannel, a Danube Institute elnökével és David Martin Jonessal, az intézet kutatási igazgatójával beszélgetett.

A floridai történész elmondta: a legjobban a Harmadik Birodalommal kollaboráló vichy-i francia rezsim mentalitásával jellemezhetőek ezek a konzervatívok abból a szempontból, hogy ők is egy hegemón hatalomnak való behódolásban látják a jövőt. A hegemón hatalom ebben az esetben a liberális fősodor, amely gyakran radikális, „woke” elveit próbálja ráerőltetni a társadalomra és az egész politikai spektrumra. Ennek hódolnak be egyes konzervatívok; állítva, hogy a legfőbb veszélyt a társadalomra nem a baloldali radikalizmus, hanem a határozottan jobboldali konzervatívok jelentik, például Donald Trump.

Du Quenoy elsősorban szociális tényezőkkel magyarázta ezt a jelenséget az amerikai republikánusok körében, amely - mint mondta - nagyjából 10-15%-át érinti a párt támogatóinak. Elmondta: a „kék” államokban, ahol az emberek döntő többsége évtizedek óta a demokratákra szavaz, a jobboldali elit, sőt az egyszerű emberek élete is ellehetetlenül.

A barátságok megszakadnak, a vacsorameghívások elmaradnak, sőt a fizikai biztonsága is kérdéses lehet annak, akiről esetleg kiderül, hogy például Donald Trumpra szavazott 2016-ban és/vagy 2020-ban.

Ellenben, ha „behódol” a fősodornak, a társadalom elismerésével találkozhat, befogadják az általa áhított társadalmi körökbe. Még munkához is sokkal könnyebben jut, ami egy rangos szerkesztőség, vagy elemzőcég állásaira pályázó értelmiségi esetében különösen fontos dolog. Ilyen körülmények között nem nehéz egy elveiben talán amúgy sem igazán szilárd konzervatívnak „vichy-i” útra lépni. Hasonló mechanizmusok működhetnek Amerikán kívül is.

John O’ Sullivan, a Danube Institute elnöke du Quenoy gondolataira reagálva megjegyezte, hogy

sok mérsékelt jobboldali a baloldalnak való behódolással éppen azt az ideológiai győzelmet teszi értéktelenné, amelyet a nyugati világban Reagan és Thatcher ért el a konzervatívok számára.

A konzervatív amerikai elnök és a brit miniszterelnök megnyerte a hidegháborút, de politikai utódaik azonnal elfordultak örökségüktől – jelentette ki a Danube Institute elnöke. Du Quenoy válaszában leszögezte: a modern konzervatívok nem igazán elfordultak a reagani-thatcheri örökségtől, hanem csak bizonyos elemeit emelték ki maguk számára. Nem tartották fontosnak a szociális kérdéseket – mint az LGTBQ-kérdések - és csakis a neoliberális gazdasági intézkedésekre koncentráltak. Ezzel az örökséggel kell most megküzdeniük a nemzeti konzervatívoknak, szögezte le Quenoy. A harc fontos állomása lesz a 2024-es amerikai elnökválasztás.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon