Blog

A migránshelyzettel küzd Málta

Nincs szolidaritás migránskérdésben, mondja a máltai külügyminiszter a Politico szerint. Evarist Bartolo üzenete a legfőbb EU-s vezetőkhöz: „még véletlenül se jöjjenek megnézni, mi folyik itt”.

malta.jpg

Nincs szolidaritás migránskérdésben, mondja a máltai külügyminiszter a Politico szerint. Evarist Bartolo üzenete a legfőbb EU-s vezetőkhöz: „még véletlenül se jöjjenek megnézni, mi folyik itt”.

Az EU legkisebb tagállama rekord számú migráns érkezésével küzd, de nem kapja meg a helyzet kezeléséhez szükséges segítséget a máltai külügyminiszter, Evarist Bartolo szerint.

„A központi Földközi-tengeri útvonalon 438%-kal növekedett az illegális migránsok száma” − nyilatkozta Bartolo a Politicónak. Mintegy 1200 migráns érkezett a kevesebb mint félmilliós lakosságú Máltára.

Ez arányaiban több ezer illegális bevándorlót jelentene egy nagyobb országban. Spanyolországban például hozzávetőlegesen 12.400 migránssal kellene számolni, ami körülbelül ugyanannyi lenne, mint az a 13.000, akik Törökországba érkeztek és Erdogan pár hónappal ezelőtt tovább is küldött Görögországba. Erre válaszul az uniós vezetők szinte azonnal elrepültek az Európai Unió görögországi határához, arra bíztatva Görögországot, hogy próbálják elejét venni a migránsok beözönlésének.

„Mi nem kapunk ennyi figyelmet, az EU vezetői nem jönnek ide, hogy megnézzék, mi folyik itt” − mondta Bartolo. Véleménye szerint Brüsszelben nem minden ország egyenlő, a nagyobbak azt tesznek, amit csak akarnak, a kisebbek dolga pedig az engedelmesség.

Olaszországhoz hasonlóan a koronavírus járvány kitörésével Málta is lezárta a kikötőit, de a közeli Líbiában a vírus okán humanitárius válság van készülőben.

A legfőbb gondot Bartolo szerint az jelenti Máltának, hogy az összes migránsközpont megtelt, valamint a 400 ezer körüli lakossággal rendelkező ország több, mint 4000 bevándorlóról kell, hogy gondoskodjon, ami azt jelenti, hogy a Máltán jelenleg tartózkodó emberek 1 százaléka idegenrendészeti őrizetben van, vagy befogadóközpontokban vár arra, hogy ügyét elbírálják.

2005 óta Máltára hozzávetőlegesen 22 ezer illegális bevándorló érkezett, akik közül 1700-at átvállaltak más tagállamok, azaz átlagosan minden százból nyolcat. „Nagyon hálásak vagyunk Németországnak, Franciaországnak, Írországnak, Portugáliának és Luxemburgnak a segítségükért, de még így sem kapunk elég támogatást” − fogalmaz Bartolo. „Ami ennél még szomorúbb, hogy 2005 óta az USA kétszer annyi bevándorlót fogadott be, mint az uniós tagállamok összesen.”

Az Európai Bizottság a minap bejelentette, hogy új menedékkérelmet szabályzó törvényeket terjeszt majd elő, de „amíg nem kötik össze a hajókon érkező menekültek és a menekültek áthelyezésének ügyét, addig semmilyen javaslat nem fogja megoldani a mi problémánkat” − mondja Bartolo. „Először ugyanis biztosítékra van szükség a tagállamok részéről, hogy átvesznek menekülteket, különben minden csak üres ígéret marad.”

Robert Abela, a máltai miniszterelnök múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Málta 57 migránst határvizein kívül tart mindaddig, amíg az EU nem gondoskodik áthelyezésükről, és arról adott tájékoztatást, hogy az illegális bevándorlók másik csoportja önként visszatért Líbiába – tagadva, hogy erőszakkal küldték volna őket vissza.

Bartolo úgy véli, az Európai Unió az összes felelősséget Olaszországra és Máltára hárítja. „Ha nem segítenek mások, magunkról kell gondoskodnunk” − mondta.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia