Blog

A német Zöldek kancellárjelöltjének tündöklése és bukása

A német Zöldek és kancellárjuk népszerűségének ingadozásáról értekezik Emily Schultheis a Politico európai kiadásának hasábjain. A kancellárjelölt személyével és múltjával már mi is foglalkoztunk részletesebben egy előző cikkünkben.

A német Zöldek és kancellárjuk népszerűségének ingadozásáról értekezik Emily Schultheis a Politico európai kiadásának hasábjain. A kancellárjelölt személyével és múltjával már mi is foglalkoztunk részletesebben egy előző cikkünkben.

Annalena Baerbock szinte az elsők között jelentette be az indulását a kancellári székért év elején. Kezdetben a CDU mélyrepülése és gyengélkedése miatt ő és a pártja az első helyen állt a felmérésekben. Megjegyzendő azonban, hogy az akkori népszerűségüket elsősorban a Németországot súlytó áradásoknak és a CDU bizonytalanságának köszönhették. A nyár és az SPD előretörése óta a zöld kancellárjelölt a harmadik helyre szorult vissza. A gyors zuhanás után sokan teszik/tették fel jogosan a kérdést: hogyan?

A szerző szerint erre a válasz elsősorban a Zöldek kampányában és Baerbock személyében keresendő.
Miután a politikus a sajtó érdeklődésének középpontjába került, sorra vétette az elkerülhető hibákat, s egy-két régi ügye is előkerült.

Az első gyenge pontra a sajtó hívta fel a figyelmet, amikor is az újságírók kiderítették: vagyonnyilatkozata hiányos, s nincsenek benne feltüntetve a párttól kapott extra jövedelmek. Majd kiderült, hogy a nemrég megjelent könyvében több plagizálás is található. A cikk szerint mindezt egy jó kampánycsapatnak előre kellet volna tudnia, s fel kellett volna készülnie az esetleges nyilvánosságra kerülésére. A Zöldek reakciói azonban másról árulkodnak. Ezt megerősítette a párt egy korábbi munkatársa is, aki szerint egyszerűen felkészületlenek voltak bármi nemű támadásra. Egy német politológus, Arne Jungjohann szerint is könnyen elkerülhetőek lettek volna ezek a hibák, ha a felkészülés alatt következetesen „átvilágították” volna a jelöltjüket a Zöldek.


A sajtó nyomozásait és Baerbock hibáit természetesen a politikai ellenfelek kegyetlenül kihasználták.

A bajor CSU főtitkára szerint a zöld politikus szándékosan becsapta a választókat a plagizálással.

Szerinte ez egy ékes bizonyíték arra, hogy a jelölt nem hiteles személy. Baerbock szövetségesei természetesen a védelmére keltek, ám magyarázataik igen gyenge lábakon állnak. Egyesek szerint egyáltalán nem érdemli meg a támadásokat, s csak azért mernek így és ezt írni róla, mert nő.

Baerbock szerint politikai ellenfelei a status-quo fenntartásában érdekeltek, s mindent elkövetnek, hogy megnehezítsék a kampányát. Aki azon gondolkodik, hogy hallott-e már hasonló szólamokat az ne csodálkozzon. Idehaza is hasonló panelokat puffogtat a budapesti főpolgármester, aki történetesen nemrég Berlinben találkozott a Zöldek kancellárjelöltjével. Több mint lehetséges, hogy a német párt kampánycsapata a magyar ellenzék szövegíróinak is besegít. Reméljük azért, hogy a német kollegák magyar fordítást is csatolnak a szövegekhez, hogy az itthoni miniszterelnökjelölt-jelölt is megértse az üzenetet.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell