Blog

A politikai korrektség ámokfutása vezetett Trumphoz

A progresszivista vízió megvalósulása túl gyorsan történt. A liberális túlterjeszkedés és a politikai korrektség ámokfutásának az ára a mostani elnökválasztás eredménye – írja Robby Soave a Reason blogjában.

A progresszivista vízió megvalósulása túl gyorsan történt. A liberális túlterjeszkedés és a politikai korrektség ámokfutásának az ára a mostani elnökválasztás eredménye – írja Robby Soave a Reason blogjában.

Donald Trump győzelmét sokféleképpen magyarázzák. Van akik Trump szerint a kékgalléros munkások globalizációtól és bevándorlástól való félelmét használta ki. Mások szerint az ország egyszerűen alapjaiban rasszista vagy csak egy nagyon népszerűtlen alternatívát utasítottak el az emberek. Soave magyarázata a politikai korrektség elutasítására helyezi a hangsúlyt. „Trump azért nyert, mert az amerikaiak nagy számát meggyőzte, hogy elfogja pusztítani a politikai korrektséget” – állítja Soave.

A politikai korrektség szerinte tényleg probléma az egyetemi kampuszokon. Ahogyan a szélsőbaloldal az intézményi hatalmát arra használta, hogy megbüntesse a máshogy szerintük rosszul gondolkodó embereket. A szerző már a republikánus előválasztások során arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek annyira dühösek a PC-re, hogy bárkinek hajlandóak hatalmat adni, aki ezzel szembehelyezkedik.

Ennek a jelenségnek a példái, amikor a hallgatók szakadár csoportjai meghívták Milo Yiannopoulost, nem azért mert egyetértettek volna a nézeteivel, hanem a cenzúra és politikai korrektség ellenessége miatt. Ez nem is Yiannopoulosról, hanem a társadalmi elnyomás elleni bosszúról szólt az egyetemeken. „Trump azt csinálta Amerikával, amit Yiannopoulos a kampuszokkal.”

De micsoda igazából a politikai korrektség? Sally Kohn szerint az udvariasság és jó modor. Soave szerint ezzel nincs semmi probléma és nem is erről akar beszélni. A Trump által megszólított választók számára a PC azt jelenti, hogy „önelégült, felhatalmazott, elitista, kiváltságos baloldaliak azoknak a hétköznapi emberek torkának esnek, akik nem tájékozottak a progresszív társadalom legfrissebb elvárásairól”.

Ehhez kapcsolódik a „farkast kiáltó” liberálisok problémája is. Közülük kevesen látták be, hogy hibáztak. Így Bill Maher is, aki George Bush-t, Mitt Romney-t és John McCaint is rasszistának kiáltotta ki. Amikor Trump személyében ténylegesen rasszisták támogatását is élvező, rasszista jelölt emelkedett fel, Maher már elvesztette hitelességét.

A baloldal mindenkit identitáscsoportokba osztott. Az „alacsonyan iskolázott, fehér férfiak” csoportját pedig könyörtelenül támadta. Azért büntette őket, mert nem nyílt ki eléggé a szemük, rasszistának és szexistának bélyegezte meg őket.

Soave nem „progresszív társadalmi vízió” értékeit tagadja, sőt, egyet is ért a vízióval. Viszont szerinte az Obama-kormányzat túlterjeszkedett és a változások túl gyorsan valósultak meg. Soave korábban már figyelmeztetett arra, hogy a „politikai korrektség ámokfutása” egy ellenforradalomhoz fog vezetni, ami meg is történt.

Szemlézte: Szászi Áron