Blog

A radikális feminista anyák napi üzenete: többet kellene olvasni olyan nőkről, akik megbánták, hogy gyereket vállaltak

Az Egyesült Államokban egy héttel később, mint nálunk, május 9-én ünnepelték az anyák napját, mely alkalomból sokan megemlékeztek édesanyjuk rendkívüli munkájukról és kifejezték szeretetüket feléjük. Az ismert amerikai radikális feminista, Jill Filipovic azonban rendhagyó üzenetet tett közzé.

Az Egyesült Államokban egy héttel később, mint nálunk, május 9-én ünnepelték az anyák napját, mely alkalomból sokan megemlékeztek édesanyjuk rendkívüli munkájukról és kifejezték szeretetüket feléjük. Az ismert amerikai radikális feminista, Jill Filipovic azonban rendhagyó üzenetet tett közzé.

Filipovic Twitter oldalán a következő üzenetet fogalmazta meg az anyaságról szóló ünnep előtti napon: „Nagyon szeretnék most már több esszét és véleménycikket olvasni olyan szülőktől, nőktől és férfiaktól is, akik bánják, hogy túl korán vállaltak gyereket vagy túl sokat vállaltak vagy olyanoktól, akik teljesen megbánták, hogy vállaltak egyáltalán gyereket” – hívta fel a figyelmet az esetre a Daily Wire.

feminista_twitter.png

Habár sokan azt hinnék, hogy nincs olyan, aki egyet értene egy ilyen „anyák napi” bejegyzéssel, a reakciókból látható, hogy sokan osztották a radikális feminista nézeteit. Filipovic véleményére olyan reakciók jöttek mint, hogy: „Életem legjobb döntése volt az, hogy nem vállaltam gyerekeket” vagy „Vannak lányaim és elég őszinte vagyok velük. Arra biztattam őket, hogy ne legyenek gyerekeik. Tudják, hogy szeretem őket, de azzal is képben vannak, hogy hazánkban az anyaság egyenlő a börtönbüntetéssel”.

A radikális feminista olyan meghökkentő reakcióknak is teret adott posztja alatt, melyekben például azt állítja egy nő, hogy „Majdnem az összes nő (beleértve magamat is) megbánta, hogy gyereket vállalt. Ha visszamehetnénk az időben, mindannyian abortálnánk őket”.

Jelentős számban akadtak olyanok is, akik nem értettek egyet a feminista véleményével. Az egyik hozzászóló a következőket reagálta: „Azoknak a nőknek, akik azon keseregnek, hogy megbánták, hogy „túl sok” gyereket vállaltak, bele kellene gondolniuk, milyen sok nő szívfájdalma, hogy nem lehet több gyereke, egyáltalán nem lehet gyereke vagy a vetélés tragédiáját élte meg.”

Az Egyesült Államok hírszerzője, a korábban az FBI-nak dolgozó Naveed Jamali pedig a következőket fogalmazta meg: „Sok mindent hozott fel bennem a bizarr vélemény, de egyet nem tudok magamban tartani: Örömöt és boldogságot kívánok neked Jill és remélem, egyszer talán megbékélsz a döntéseddel, hogy nem vállalsz gyereket, ugyanis én apaként hihetetlen boldog és hálás vagyok”.

A radikális feminista már korábban is közzétett megosztó véleményt a főállású anyukák munkájának lealacsonyításáról.

Nehezemre esne olyan valakivel összeházasodni, aki minden energiáját és ambícióját mindössze a gyermeknevelésre akarja fordítani

– állította Filipovic egy korábbi posztjában. A feminista bejegyzése végén gyakorlatilag leminősítette az otthon maradó anyukák rendkívüli munkáját és értékét, ugyanis azt állította, hogy „ha valakit annyira lenyűgöz a gyerek fejlődése, hasznosítsa azt igazi munkában”.

Filipovic és a hozzá hasonló radikális feministák valójában ahelyett, hogy univerzálisan harcolnának a női jogokért és a számos régióban valóban elnyomott nők jogaiért, rendszeresen megkérdőjelezik saját nőtársaikat, a több gyermeket vállaló anyukákat, a kiszolgáltatott magzatok életéért küzdő női aktivistákat és az egészséges házasságban élő nők értékét.

Szemlézte: Morvay Sáron