Blog

A republikánus hullám, ami nem jött

Rod Dreher az American Conservative hasábjain elemzi a félsikerű félidős választás eredményeit.

Rod Dreher az American Conservative hasábjain elemzi a félsikerű félidős választás eredményeit.

Csalódott az amerikai félidős válaztás eredményeiben Rod Dreher. A Danube Institute-tal is együttműködő amerikai konzervatív véleményvezér írása elején megemlíti: Pennslyvaniában a Trump által támogatott republikánus jelölt kikapott egy konkrétan agyilag sérült demokratától. "Ez elég sok mindent elárul" - teszi hozzá Dreher.

A szerző ugyanakkor üdvözli J.D. Vance ohiói szenátori győzelmét, valamint Ron DeSantis floridai kormányzói választási sikerét. Dreher szerint Vance nagyszerű szenátor - és talán valamikor elnök lesz;

DeSantis pedig győzelmével a konzervatív mozgalom vezetőjévé lépett elő.

Dreher úgy látja, hatalmas a kontraszt a cselekvő, konzervatív DeSantis és a múlt emberévé váló Donald Trump között. Az, hogy a bűnözéshullámtól és magas inflációtól sújtott Amerikában csak ilyen eredményt tudtak elérni a republikánusok, figyelmeztetést kell, hogy jelentsen a konzervatív szavazóknak: minél inkább Trump mellé állnak, annál nagyobbat fognak bukni. "A jövő amerikai konzervativizmusa nem Donald Trumpról szól."

Rod Dreher szerint figyelmeztető az is, hogy a Republikánus Párt számos politikusa nem mer konfrontálódni a legfontosabb nemzeti ügyekben a nyeregben lévő progresszívekkel szemben, nem mer ütközni a woke mozgalommal - miközben

az ország esik szét, a liberálisokból pedig totalitáriusok lesznek, akik már a gyerekeinkre mennek rá" - fogalmaz Dreher.

A szerző figyelmeztet: sok független amerikai egyszerűen utálja Trumpot, és ez nem fog megváltozni. Lehet, hogy a konzervatívok Trumpra fognak szavazni 2024-ben, ha arra kerül a sor, de Drehernek nincsenek illúziói arról, mire is lenne majd képes a hivatalban.

Dreher végül leszögezi: az amerikai politikai konzervativizmus jövője Ron DeSantis, J.D. Vance és a hasonló nemzeti konzervatív politikusok. Nem Trump és nem is a Trump előtti republikánus elit szomorú utolsó példányai.

Az amerikai félidős választással kapcsolatos további írásainkat ide kattintva találod.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon