Blog

A Republikánusok éljeneznek, a Demokraták rasszizmus kiabálnak

Kyle Rittenhouset, a kenoshai BLM tüntetéseken két férfit önvédelemből lelövő fiút az elmúlt napokban felmentették. Az ítéletet számos tüntetés követte több amerikai városban is. A new yorki tüntetők „Nincsen igazság a kapitalista törvényszékeken” és „csak forradalom hozhat igazságot”, Chicagóban…

Kyle Rittenhouset, a kenoshai BLM tüntetéseken két férfit önvédelemből lelövő fiút az elmúlt napokban felmentették. Az ítéletet számos tüntetés követte több amerikai városban is. A new yorki tüntetők „Nincsen igazság a kapitalista törvényszékeken” és „csak forradalom hozhat igazságot”, Chicagóban pedig „Elutasítjuk a rasszista, önbíráskodó terrort” transzparensekkel vonultak fel. Portlandban betörtek néhány ablakot és a helyi bíróság felgyújtásával fenyegetőztek a tüntetők. Bár Kenoshában a National Guard készenlétben állt az ítélethirdetés napján, az ottani demonstráció békés volt.

Korábbi blogbejegyzésünkben már részletesen leírtuk Kyle Rittenhouse esetének körülményeit. Kenoshában az akkor 17 éves fiú a zavargások által sújtott kisvállalkozók védelmében volt kint az utcán, az este folyamán pedig egészségügyi segélyt is nyújtott. Mint ahogy a tanúk is megerősítették (beleértve a Rittenhouse által karon lőtt Gaige Grosskreutz vallomását is), Rittenhouse csak azután nyitott tüzet, hogy megtámadták és fegyvert emeltek rá. Mindkét lelőtt férfi el volt ítélve korábban, Rosenbaum egy kiskorú ellen elkövetett szexuális erőszakért, míg Huber családon belüli erőszakért, pontosabban a fiútestvére fojtatgatásáért ült. Az esetről készült videófelvételek, a tárgyalóteremben elhangzottak, illetve a bemutatott bizonyítékok alapján az elmúlt napokban a fiút felmentették minden vád alól.

Az ítéletre adott reakciók Amerika megosztottságát mutatják. Míg a jobboldal éljenezte a döntést, a baloldal felháborodott.

A New York Times véleménycikke amellett érvel, hogy Rittenhouset csak a rassza miatt mentették fel. A cikk szerint a fiú egy fehér önbíráskodó, az amerikai jobboldalnak pedig bevett szokása az önbíráskodók éljenzése, amennyiben „színesbőrűek vagy színesbőrűek fehér szövetségesei ellen követnek el erőszakot”. A cikk írója szerint az amerikai törvényszék sem jobb, hiszen a jogi eljárások aránytalanul kedvezőek a fehérek számára, míg a feketéket hátrányos helyzetbe hozzák.

Biden reakciója az ítéletre kettős volt. Egyik posztjában azt írta, hogy „az igazságszolgáltatási rendszer működik” míg másik posztjában arra hívta fel a figyelmet, hogy „sok amerikai mérges és aggódik, engem is beleértve, de tudomásul kell vennünk az esküdtszék döntését”. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kampányidőszakban Biden fehér szupermacistának hívta a fiút és még kampányvideójában is megjelenített Rittenhouseról egy képet, miközben a videóban az amerikai rasszizmus veszélyeiről és valóságáról beszéltek.

Cori Bush, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője, Twitter bejegyzésében a következőket írta: „A bíró. Az esküdtszék. A vádlott.

Ez a fehér szupremácizmus akció közben. A rendszert nem arra építették, hogy fehér szupremácistákat elszámoltattasson.

Ez az oka annak, hogy míg a fekete és barna embereket brutalizálják és ketrecbe zárják, a fehér felsőbbrendű gyilkosok szabadon sétálhatnak. Meg vagyok sértve. Dühös vagyok. Összetört a szívem”. 

A kialakult helyzet jól mutatja mennyire megosztott Amerika. Bár a bíróság minden vallomást, tényt és bizonyítékot figyelembe véve döntött, a két oldal mégsem tud megállapodni arról, hogy mi történt.

Az ország két politikai oldal tábora annyira más híreket hallgat, hogy az alapvető tényeket illetően sem tudnak egyezségre jutni.

A lövöldözésről készült videófelvételen látszik, hogy Rittenhouset kergeti az egyik lelőtt férfi és hogy a másik veri a gördeszkájával. De a látható és mindenki számára elérhető bizonyítékok alapján a két oldalnak valahogy mégsem sikerült elfogadnia az esküdtszék döntését, hogy a fiú önvédelemből cselekedett.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi