Blog

A „szélsőjobbos” jelző csak arra való, hogy intellektuális munkát takarítson meg a nemzetközi sajtó

John O’ Sullivan-t, a Danube Institute elnökét az Il Giornale olasz lap kérdezte a néhai Margaret Thatcherről, volt főnökéről és az olasz politikai színtér legújabb fordulatairól.

John O’ Sullivan-t, a Danube Institute elnökét az Il Giornale olasz lap kérdezte a néhai Margaret Thatcherről, volt főnökéről és az olasz politikai színtér legújabb fordulatairól.

John O’ Sullivan hosszú évekig volt a Vaslady, Margaret Thatcher szövegírója és közvetlen beosztottja, de mégsem a keménységére emlékszik leginkább, hanem arra, hogy az emberekkel mindig a lehető legjobban bánt. Leírása szerint Mrs. Thatcher mindig a lehető legjobb, legbarátságosabb környezetet teremtette, amikor kollégáival, beosztottjaival beszélt.

A legalacsonyabb alárendeltjeivel volt a legudvariasabb és legbarátságosabb, míg kormánya minisztereivel udvarias keménységgel tárgyalt.

A Danube Institute vezetője szerint mindig megdöbbentette beosztottjait, hogy mennyire keményen ragaszkodott az álláspontjához – és mindig talált egy jobb megoldást az adott problémára azoknál a verzióknál, amiket számára felkínáltak. Barátságos és egyszerre kőkemény személyiségének fényében szerinte Mrs. Thatcher „különleges keveréke volt az egyszerű brit háziasszonynak és a kimagasló világtörténelmi személyiségnek”. John O’ Sullivan az interjúban elárulta, hogy a brit miniszterelnök munkásságában többször is kulcsfontosságú része volt. O’ Sullivan írta például a Ronald Reagan halálakor elmondott gyászbeszédet, amely egyik legkiemelkedőbb darabja Mrs. Thatcher nyilvános megszólalásainak.

Giorgia Melonit, az új olasz miniszterelnököt Margaret Thatcherrel összehasonlítva O’ Sullivan azt emeli ki, hogy a leendő olasz kormányfő társaságibb, a személyes kapcsolatokat jobban értékeli, mint a brit Vaslady. Elmondta, hogy szerinte Margaret Thatcher valószínűleg fogadta volna kártyapartnerének egy politikai elődjét és ellenfelét, mint ahogy azt Giorgia Meloni tette Mario Draghival. Rámutatott, hogy mindkét hölgy kedvelője és nyilvános idézője az irodalomnak. De míg Mrs. Thatcher Kipling-rajongó volt, akit szívesen idézett beszédeiben, vagy recitálta verseit, Meloni G. K. Chesterton tisztelője. A nagy filozófus-teológus író pedig kedvelte, de egyúttal kritizálta is Kiplinget. A Danube Institute elnöke szerint

Meloni kiváló miniszterelnöke lesz az olaszoknak. Szerinte képes humánus megoldásokat kínálni a felmerülő problémákra, s nem gondolkozik szigorú ideológiai keretekben.

Ami pedig a „szélsőjobbos” jelzőt illeti, amellyel a nemzetközi sajtó Melonit sokszor illeti – O’ Sullivan úgy látja, ez csak intellektuális spórolás az újságírók részéről, akik nem akarnak részletesen tájékozódni a valóságról. Célzott arra, hogy Meloni csak banális dolgokban ért egyet a szélsőjobboldallal, amelyeket nem lehet arra fogni, hogy maga is ilyen elképzeléseket követne.

Az angol gondolkodó szerint Giorgia Meloni esete azt is bizonyítja, hogy a politikában nincs szükség nemi kvótákra. Giorgia Meloni ugyanis ezek nélkül érte el, hogy Olaszország első női miniszterelnöke lehessen.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon