Blog

A szólásszabadságért „harcoló” Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete betiltotta a gyerekek nemváltoztatásának veszélyeiről szóló könyvet

Közel 750 könyvesbolttól kért bocsánatot a szólásszabadságért „harcoló” Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete (ABA), amiért népszerűsítette a Wall Street Journal újságírójának, Abigail Shriernek a felkapott, Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (magyarul:…

Közel 750 könyvesbolttól kért bocsánatot a szólásszabadságért „harcoló” Amerikai Könyvkereskedők Egyesülete (ABA), amiért népszerűsítette a Wall Street Journal újságírójának, Abigail Shriernek a felkapott, Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing Our Daughters (magyarul: Visszafordíthatatlan károk: A transzőrület elcsábítja a lányainkat) című könyvét - írja a Daily Wire.

Abigail Shrier aktuális kötete az egyesület júliusi könyvajánlójában szerepelt, azonban néhány kritikus Twitter bejegyzés után az ABA egyből bocsánatot kért vétkéért, hogy népszerűsítette a kiskorúak nemváltoztatásának veszélyeiről szóló könyvet. Az egyesület bocsánatkérésében szörnyű és megbocsáthatatlan hibának nevezte a „transzellenes” könyv ajánlását, ugyanis annak tartalma súlyosan szembemegy az ABA céljaival és értékrendjével.

„Szörnyen sajnáljuk, hogy transznemű tagjainknak ilyen nagy fájdalmat okoztunk. Emellett szeretnénk bocsánatot kérni az LGBTQIA+ közösségtől és a nagyobb könyvkereskedőktől is.
De tudjuk, hogy a bocsánatkérés nem elég. Ezért elindítunk egy kritikus párbeszédet arról, hogyan tudnánk még jobban orvosolni azt a súlyos kárt, amit okoztunk” – írja az egyesület közleményében.

Az ABA bocsánatkérése azonban valóban nem volt elegendő az LMBTQ aktivisták számára, ugyanis többen követelték tőlük, hogy „súlyos hibájukat” úgy hozzák helyre, hogy ingyenesen népszerűsítik transzneműek könyveit.

Abigail Shrier könyvének tartamát tekintve azonban inkább azzal okozott súlyos kárt az egyesület, hogy eltávolította és hibának nevezte a könyv népszerűsítését ugyanis az amellett, hogy rámutat miért káros a nemváltoztatás népszerűsítése, segítséget nyújt a gender diszfóriával küzdő gyerekek és szülők számára is. https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/industry-news/bookselling/article/86883-booksellers-denounce-aba-promotion-of-anti-trans-book.html

Intézetünk vendégkutatója, az American Conservative főszerkesztője, Rod Dreher az esetre reagáló véleménycikkében felhívta a figyelmet az egyesület képmutatására, miszerint az ABA támogatja az 1982-ban indult „Banned Books Week” kampányt, melynek célja az igazságtalanul betiltott könyvek melletti kiállás és azok népszerűsítése. Dreher véleménycikkében kiemelte az

ABA kettős mércéjét: az egyesület csak a baloldali igazságtalanul betiltott könyvek mellett áll ki és a konzervatív, jobboldali könyveket maga is betiltatja és cenzúrázza.

Az ABA közleménye alapján Abigail Shrier könyve nem egyezik az egyesület értékeivel és céljaival miután az „transzfób” állításokkal van tele. Abigail Shrier azonban már a kötet elején leszögezi, hogy amikor felnőtt transznemű személyekről ír, akkor az általuk preferált névmást használja, azonban azokra a gyerekekre és fiatalokra, akik még nem felnőttek, az egyértelműség kedvéért az eredeti nemük szerinti névmást használja. Shrier könyvében kiemeli, hogy

a gender diszfóriával küzdő kislányok és tinédzserek többsége LMBTQ influenszerek és tartalmaik hatására kezdte el megváltoztatni nemét, amelyhez az Egyesült Államokban már nem szükséges komolyabb orvosi engedély.

Shrier utalt arra az aggasztó statisztikára is, amely szerint az Egyesült Államokban a tinédzserek körében a nemváltoztató műtétek száma 2018-ban 4400 százalékkal nőtt. Az ABA „értékrendje” tehát azzal az LMBTQ-s érveléssel egyezik, hogy a gyerekek már felnőtté válásuk előtt is hozhassanak olyan visszafordíthatatlan döntést, amelyet ha később megbánnak, nem tudnak vagy csak nehezen tudnak megváltoztatni. Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a nemváltoztató beavatkozások súlyosan veszélyeztetik a gyerekek és tinédzserek egészségét és valóban visszafordíthatatlan károkat tudnak okozni. Ausztráliában egy magát fiúnak érző 15 éves kislány röviddel a hormongátló injekció beadatása után korai klimaxon esett át.

 Shrier könyve ismét egy jó példa arra, hogy milyen károkat okoz az, hogy az interneten már a kisgyerekeket is a nemváltoztatásra buzdítják.

A könyvre való hisztérikus reakció pedig ismét bemutatja, hogy az LMBTQ mozgalom a gyerekek elérését célozta meg és azért küzd, hogy ne lehessen írni vagy beszélni arról, milyen súlyos egészségügyi problémákat tudnak okozni a korai nemváltoztató beavatkozások.

A Daily Wire cikkében arról is beszámolt, hogy Shrier könyvét nemcsak az említett egyesület tiltotta be, hanem az LMBTQ aktivisták kritikákái miatt 2020 novemberében a Target és a Walmart üzletlánc is visszavonta a könyv árusítását.

Az aktivisták azonban teljesen be akarják tiltatni a könyvet és jelenleg azért harcolnak, hogy már az Amazon se árusítsa azt.

Többek közt intézetünk korábbi vendégkutatója, a Spectator újságírója Douglas Murray is felszólalt Shrier védelmében, miszerint a Visszafordíthatatlan károk nem egy transzellenes könyv és az ABA szégyellheti magát, hogy csatlakozott azokhoz, akiknek az a célja, hogy elhallgattassa, megszégyenítse és kirekessze a más véleménnyel rendelkező női írókat.

Szemlézte: Morvay Sáron