Blog

A TikTok, mint a gyermekekre leselkedő elsődleges veszélyforrás

A kínai alapítású videómegosztó 2017-től kezdve hosszú utat járt be ahhoz, hogy mára az egyik legpopulárisabb alkalmazás legyen a fiatalok körében. Népszerűsége ellenére számos árnyoldala is van a platformnak, melyről Tawnell D. Hobbs írt a Wall Street Journal hasábjain.

A kínai alapítású videómegosztó 2017-től kezdve hosszú utat járt be ahhoz, hogy mára az egyik legpopulárisabb alkalmazás legyen a fiatalok körében. Népszerűsége ellenére számos árnyoldala is van a platformnak, melyről Tawnell D. Hobbs írt a Wall Street Journal hasábjain.

A TikTok az egyik leggyorsabban fejlődő és legtöbbet letöltött alkalmazás, amely gyermekek és fiatalok millióit vonzza a képernyők elé rövid zenés videóival.

2022-es adatok alapján a 4 és 18 éves kor közötti felhasználók átlagosan 107 percet töltenek naponta az alkalmazáson.

A TikTok ezzel maga mögé utasítja a szintén közkedvelt Snapchatet az ő 72 percével, és a töretlen népszerűségnek örvendő YouTube-ot is. Ugyanakkor a platform az egyik legveszélyesebb alkalmazás is a már említett korcsoportok szempontjából, elsősorban a kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolásuk miatt.

A TikTok működése egy olyan algoritmuson alapul, amely megjegyzi a felhasználó által fogyasztott tartalmat, majd hasonlókat tár elé, fenntartva ezáltal érdeklődését. Ily módon válnak a fiatalok az alkalmazáson aktívan jelenlévő pedofilok figyelmének középpontjába, akik szándékosan az ilyen tartalmakat keresik.

A Facebookhoz és az Instagramhoz hasonlóan a TikTok is rendelkezik olyan beállítással, amely bizonyos fokú védelmet nyújtana a felhasználóknak, azonban ezzel nem sok fiatal él, hiszen a posztok láthatóságának korlátozásával az interakciók száma, illetve számos további funkció elérhetetlenné válik, a videók nézettsége csökken és a kívánt hírnév sem teljesül.

Az alkalmazást működtető ByteDance Ltd. kínai vállalat már többször is hangoztatta, hogy minden szükséges lépést megtesz a fiatalok védelme érdekében: ez főleg szűrőprogramok applikálásában nyilvánul meg, amely kiterjed a hozzászólásokra és a posztok szövegeire is, az aggályos bejegyzéseket pedig ismételten átnézik, ezúttal már alkalmazottak, akik – ha szükséges – eltávolítják őket, valamint jelentik azokat a hatóságoknak.

Hivatalosan 13 éves kortól lehet regisztrálni az alkalmazásba, azonban ez fiatalabbaknak is elérhető, annyi különbséggel, hogy ők nem tudnak sem üzenetet írni más felhasználóknak, sem hozzászólást közölni a tartalmakhoz, sem azokat megosztani.

Sőt, a TikTok 16 éves kor alatt nem teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy egymásnak direkt üzeneteket küldjenek. A valóság azonban az, hogy a tényleges életkor nem ellenőrizhető, így szinte bárki használhatja az alkalmazást annak minden funkciójával, a betöltött évek számától függetlenül.


Így fordul elő az is, hogy egy nyolc éves kislány csevegni kezd egy 22 éves férfival, aki magát 13 évesnek adja ki, majd telefonszámot cserélnek, a férfit pedig végül gyermekpornográfia miatt több mint 19 év letöltendő börtönbüntetésre ítélik.

Nem az említett példa az egyedüli eset, amikor a privát üzenetváltás végül erőszakba torkollik. Hasonló eset történt Alabamában is, ahol egy 42 éves férfi miután depresszív gondolatokat osztott meg a platformon, beszélgetni kezdett egy 14 éves texasi lánnyal, végül pedig találkoztak is. A férfit napokkal később letartóztatták erőszak vádjával. Tettét csupán egy „Szerelmes lettem a lányba” kijelentéssel próbálta indokolni, sikertelenül.

A TikTok 2021-ben 154 618 feljelentést tett ilyen és ehhez kapcsolódó bűncselekmények gyanúja, illetve fennállása miatt. 2019-ben ez a szám csupán 596 volt.

A fentiekből is kitűnik, hogy nemcsak a szóban forgó TikTok, hanem számos más platform is mekkora veszélyeket rejt magában. Ezek kiküszöbölése komoly feladat, amely elsősorban hatványozottan szigorú szabályokat igényel, a gyermekek szempontjából pedig vagy szülői felügyeletet, vagy pedig jól működő szűrőprogramok használatát, melyekkel gátat lehetne szabni a hasonló bűntetteknek.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon