Blog

A változás ideje: kihívások Thaiföld politikájában

Egy korábbi cikkünkben a thaiföldi parlamenti választásokat vettük górcső alá. A szavazás nem csak rekordmagas, csaknem 75%-os részvételi arányát tekintve számít kiemelkedőnek, rengetegen történelmi jelentőségű változásokat várnak a demokráciapárti, haladó szellemiségű Előre Párt (Move Forward…

Egy korábbi cikkünkben a thaiföldi parlamenti választásokat vettük górcső alá. A szavazás nem csak rekordmagas, csaknem 75%-os részvételi arányát tekintve számít kiemelkedőnek, rengetegen történelmi jelentőségű változásokat várnak a demokráciapárti, haladó szellemiségű Előre Párt (Move Forward Party) győzelme után.

Thaiföld számára a májusi választások történelmi pillanatot jelenthetnek, hiszen a Move Forward Party sikere mögött főképp a párt haladó szellemisége, a modernitást illetve a demokráciát éltető kampánya állhatott. A választási eredmények kihirdetése után ünneplő tömeg vonult Bangkok utcáin, ám akadtak olyanok is, akik bizonytalansággal tekintettek a jövőbe. Sokak még mindig a katonai junta 2014-es hatalomátvételéhez hasonló eseményektől tartanak: “A katonai elit mindent meg fog tenni, hogy megakadályozzon minket.” - vélekedett például egy bangkoki származású taxisofőr. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a thaiok jelentős része teljes meggyőződéssel állna ki Pita Limjaroenrat mellett.

Amennyiben a szenátorok nem Pitát választják meg miniszterelnöknek, velem és a feldühödött néppel gyűlik meg a bajuk.” - tette hozzá a férfi.

A 42 éves Pita Limjaroenrat támogatottsága a fiatalok körében is rendkívüli, a #พิธาลิ้มเจริญรัตน์ TikTok hashtag alatt közzétett tartalmai csaknem hárommilliárdos nézettségnek örvendenek. 

@dek_ouan

Több ezer diák pedig utcára is vonult a potenciális miniszterelnökjelöltet éltetve. Sokan leginkább a híres lèse-majèste törvény enyhítésében reménykednek: a rendelkezés értelmében

Thaiföldön akár tizenöt évig terjedő börtönbüntetés várhat arra, aki a monarchiát vagy magát a királyt sértegeti, alázza vagy parodizálja. 

Pita Limjaroenrat magabiztosan állítja, készen áll a miniszterelnöki feladatok ellátására. “Készen állok, hogy mindenki számára miniszterelnök legyek, akár egyetértenek velem, akár nem.” - nyilatkozta a politikus röviddel választási győzelme után.

Mindezek ellenére egyértelmű, hogy számos akadály állhat bármely reform útjába. A korábban említett erős katonai befolyás csak egy a sok probléma közül, rendkívüli gondot jelent azonban a kaotikus politikai légkör is. Nincs a világon még egy olyan ország, ahol az elmúlt húsz évben annyi párt szűnt volna meg, mint Thaiföldön.

Ez a negatív rekord ahhoz is hozzájárul, hogy a thai nép nagy hányada nem tudja nyomon követni az állandóan változó politikai helyzetet,

sokan csak rendkívül kis mértékben vannak tisztában az országban zajló pontos folyamatokkal.

Mindemellett, a katonai junta nemcsak puccsal fenyegetheti az esetleges thai kormányváltást, hanem jelentős mértékben befolyásolhatja a Szenátus tagjainak kinevezését is. A junta azonban az Előre Párt fölényes győzelme ellenére is lojális maradt a királyi hatalom felé, így viszonylag kevés esély van arra, hogy Pita Limjaroenrat a jövőben miniszterelnökként válthatja valóra pártja kampány alatt tett ígéreteit.

Tekintettel arra, hogy a thai belpolitika évtizedek óta megosztott, szeszélyes és kaotikus, nem valószínű, hogy a jelenlegi választási eredmények jelentős előrelépést jelentenek az ország stabilizálásának szempontjából. Az erős katonai befolyás tradicionális jellemzője a thai politikának, így a katonai junta elképzelései nem alábecsülendők. Az Előre Párt nagymértékű támogatottsága ugyan jól mutatja, hogy az ország népe nyitott a változásra, szeretne előrelépést, mégsem tűnik békés úton kivitelezhetőnek jóformán egyetlen javaslat sem.

A thai választások, az ellenzék ilyen mértékű győzelmét tekintve valóban történelmi jelentőséggel bírnak, ám kétséges, hogy a választópolgárok akarata a politikában milyen mértékben érvényesülhet. Bár a nép akarata világosnak látszik, egyelőre nem belátható, hogy a döntéshozatali szinten ez miképp nyilvánulhat majd meg: marad-e a katonai junta, vagy az ország elindulhat a demokratizálódás rögös útján.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon