Blog

Akár zöldpárti utódja is lehet Merkelnek a német kancellári székben

Április 19-én a német Zöldek (Die Grünen) hivatalosan is bejelentették a kancellárjelöltjüket, a 40 éves Annalena Baerbock személyében. A viszonylag tapasztalatlan politikus múltját és esélyeit a Deutsche Welle hasábjain elemezte Jens Thurau.

Április 19-én a német Zöldek (Die Grünen) hivatalosan is bejelentették a kancellárjelöltjüket, a 40 éves Annalena Baerbock személyében. A viszonylag tapasztalatlan politikus múltját és esélyeit a Deutsche Welle hasábjain elemezte Jens Thurau.

Baerbock 1980-ban született Alsó-Szászországban. Gyermekkorában sportteljesítményeivel tűnt ki társai közül. Később egy évet az Egyesült Államokban tanult, majd Hannoverben és Londonban folytatta tanulmányait, ahol német- és nemzetközi jogot hallgatott.

A cikk szerzője szerint a zöldpárt 3 évvel ezelőtt határozta el, hogy kilép a rétegpárt szerepből, és egy minden társadalmi csoportot képviselni tudó tömeg-és néppárttá alakul. Ennek az útnak egy fontos sarokköve lesz az idei német szövetségi választás.

Baerbock 2018-ban lett népszerű a párton belül, amikor társelnökké vált Robert Habeck mellett. A politikai közössége hamar rájött, hogy egy igazi vezért találtak a személyében, aki a pártelnök társa szerint „tökéletes kancellári alapanyag”. Az évek alatt a fiatal politikus egyre erősebben lépett fel a klímavédelem ügye mellett és a szélsőjobboldali erők térnyerése ellen. A zöldeknek nagyon is tetszett ez a retorika, hiszen


2019-ben a párttagok 97% támogatta őt a mandátuma megújításában.

Társelnöke „csak” 90 százalékot kapott a delegáltaktól. Megválasztása óta a Zöldek népszerűsége szinte töretlen, az összes közvélemény kutatás 20 százalék feletti támogatottságot mutat nekik. Sőt, egyes intézetek szerint a pártra már többen szavaznának, mint a kormányzó jobbközép CDU/CSU-ra. A politikai formáció a legutóbbi választásokon is viszonylag jól szerepelt. A 2019-es EP szavazáson 20,5%-ot ért el, ezzel a második helyen zárt és 21 mandátumot szerzett, tízzel többet, mint 2014-ben.

zoldkancellar_belso.jpg

A Zöldek erősödése ráadásul tartományi szinten is megfigyelhető.

Baden-Württemberg-ben az előző 47-hez képest, 58 képviselői helyet szereztek, míg Rajna-vidék-Pfalz tartományban 6-ról 10-re növelték a mandátumaik számát. Leggyengébben azonban továbbra is a volt keletnémet régiókban szerepelnek, itt ugyanakkor mindenképp erősíti a pártot, hogy Baerbock és családja évek óta Potsdam-ban él.

A cikk szerzője szerint a Zöldek a centrum felé való elmozdulásuknak hála szinte minden párttal találnak közös platformot. Kivételt egyedül a szélsőjobboldali AfD képez, amellyel egyik mainstream német párt sem hajlandó együttműködni elvi okokból, sem tartományi, sem országos szinten. Sokak szerint a szövetségi választások után egy zöld-fekete (Zöldek-CDU/CSU) kormány alakul Berlinben. A lehetséges koalíciókkal egy korábbi cikkünkben már részletesebben foglalkoztunk.

Thurau szerint azonban a CDU/CSU és a Zöldek álláspontja között több kérdésben is nagy eltérések vannak.

Baerbock például sokkal hamarabb záratná be a szénerőműveket, mint a konzervatívok, valamint ellenzi a katonai kiadások megnövelését is. A Zöldek kormányfő jelöltje nemrég egy Transzatlanti Zöld Paktumot is belengetett az új amerikai adminisztrációval.

Baerbock pártja a választási programjában továbbra sem zárkózik el a szociáldemokrata SPD-vel kötendő koalíciótól sem. Az előzetes mandátumszámítások szerint azonban ez a 2 párt nem lenne elég egy többségi kormányzat létrehozásához. Harmadik koalíciós partnerként a szélsőbaloldali, kommunista utódpárt Linke jöhet még szóba. A liberális FDP-vel való együttműködés sem kizárható, de a szabadpiacot támogató párt sok kérdésben szinte homlokegyenest ellentétes állásponton van, mint a Zöldek.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell