Blog

Áldozatokat követelő karácsony: Nigériát fegyveres támadás rázza meg, a Száhelben egyre nő az erőszak

Keresztény híveket mészároltak le karácsony napján, amikor fegyveres banditák ámokfutásba kezdtek Közép-Nigériában, megölve több mint 100 hívőt. Később, a Boko Haram terroristáinak akciója január 4-én egy lelkész és legalább hat gyülekezeti tag életét követelte.

Keresztény híveket mészároltak le karácsony napján, amikor fegyveres banditák ámokfutásba kezdtek Közép-Nigériában, megölve több mint 100 hívőt. Később, a Boko Haram terroristáinak akciója január 4-én egy lelkész és legalább hat gyülekezeti tag életét követelte.

A félelem egyre nő, hogy Afrika legnépesebb nemzete az anarchia felé csúszik, amit a helyi hatóságok képtelenek kordában tartani. Az állig felfegyverzett banditákat nem foglalkoztatta különösebb módon a karácsonyi időszak: a társadalmi feszültségekből kialakuló, csoportok közti mészárlás rengeteg áldozatot követelt.

A zavargások mintegy 20 közép-nigériai közösséget érintettek, a túlnyomórészt keresztény déli és a muzulmán északi régiók határán. Bizonyos adatok szerint több, mint 200 embert vertek meg és lőttek agyon. Körülbelül a felét keresztényként azonosították.

"A gyilkosok gúnyolódás tárgyává tették a biztonsági szerveket, a nigériaiakat pedig síró, tehetetlen áldozatokká és puszta nézőkké" – mondta Matthew Hassan Kukah helyi katolikus püspök röviddel a támadás után. Elmondása szerint a banditák "profik" voltak, "magas rangú szponzorokkal", akik " az állami struktúrába beágyazódva " hajtották végre a mészárlást.

"Nem telik el úgy nap, hogy ne terrorizálnák a keresztényeket Nyugat-Afrikában az elképzelhető leggroteszkebb módon" – jelentette ki Johnnie Moore, az Egyesült Államok Keresztény Vezetők Kongresszusának elnöke a Fox News műsorában. "Minden mészárlás mellé, amiről hallunk, valószínűleg tíz másik is jut, ami az árnyékban marad. A halálos áldozatok száma több százra tehető." Ebenezer Obadare, a Council on Foreign Relations (CFR) vezető munkatársa szerint a jelenség

a 200 milliós nemzet közrendjének és közbiztonságának szélesebb körű összeomlásának és a Boko Haram dzsihádista felkelő csoport növekvő erejének tünete.

"Úgy tűnik, hogy minden meggyilkolt nigériai keresztényre arányosan hasonló 'mérsékelt muszlim' áldozat jut " – írta Obadare egy értékelésében. Így folytatja: "(…) úgy látszik, hogy az iszlamista felkelés nem volt túl diszkriminatív a fizikai célpontok kiválasztásában, templomokat és más keresztény imahelyeket ugyanúgy támadva, mint mecseteket, kormányhivatalokat, postahivatalokat, iskolákat, katonai laktanyákat és rendőrőrsöket."
A karácsony napi atrocitás már a második tömeggyilkosság volt decemberben. A Mohamed próféta születésnapján, december 5-én meggyilkolt 120 muszlim esete az Iszlám világ szerint rávilágított az Egyesült Államok által támogatott nigériai hadsereg inkompetenciájára és felkészületlenségére.

Az erőszak széles körű elterjedtsége ellenére Nigéria keresztény vezetői attól tartanak, hogy a gyülekezeteik elleni folyamatos támadások egy szándékos terv részét képezik, hogy kiszorítsák őket az országból.

Tapasztalataikat a rómaiak által 72-ben Izraelből kiűzött zsidókhoz (diaszpóra) és a palesztinok Izrael általi 1949-es kilakoltatásához (a Nakba) hasonlítják. "A közelmúltban ez az ’elmozdítási hipotézis’ (Displacement Hypothesis) több hívőt szerzett, sokakat a puszta statisztikák nyertek meg" - jegyzi meg Obadare. A Boko Haram és más fegyveres bandák 2021 óta több, mint három millió embert kényszerítettek otthonuk elhagyására Nigéria északkeleti és középső övezetében. Legtöbbjük keresztény közösség volt. A karácsonyi mészárlás további 10 000 embert késztetett arra, hogy elmeneküljön Plateau állam további 19 közösségéből.

A Boko Haram és az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartománya keresztényeket és muszlimokat, valamint kormányzati eszközöket és forrásokat támad. De amikor a keresztények az áldozatok, az emlékezteti őket csoportjaik fogadott céljára: hogy iszlám kalifátust hozzanak létre"

– érvel Jideofor Adibe, a nigériai Nasarawa Állami Egyetem politikatudományi professzora.

Nigéria Afrika legnagyobb gazdasága. Ezt a pozíciót azonban lassan át kell adnia Dél-Afrikának, mivel a bányászat, az ipar és az élelmiszertermelés a szervezett bűnözés és a törvény és rend hiányában fokozatosan összeomlik. A globális felmelegedés végzetes következményei is tetten érhetőek: a sivatag gyorsuló előrenyomulása az elhúzódó szárazság közepette Északkelet-Nigériában további olajat önt a tűzre kényszerű migráció formájában. Lakosságának extrém számbeli növekedése pedig tovább rontja a helyzetet – az állam ugyanis egyre kevésbé képes megfelelően ellátni annak polgárait.

Nemzetközi elemzők ezt a dominóhatást "hiperfenyegetettségnek" nevezik, ahol a társadalom elkezd összeomlani a sokféle nyomás hatására.

A növekvő feszültségek és a kilátástalan helyzet komoly kérdéseket vet fel – nemcsak a régió jövőjére nézve, hanem a Száhel-övezet, a kontinens és Európa sorsát tekintve is. Megoldhatatlannak látszó társadalmi konfliktusok, gazdasági nyomás, túlnépesedés, biztonsági kihívások, „hiperfenyegetettség”: ezek mind tökéletes okot adnak emberek százainak és ezreinek, hogy tömegesen elinduljanak és máshol próbáljanak boldogulni. A problémákat azonban ez nem megoldja, hanem reorientálja és átcsoportosítja – mindenkinek érdeke tehát, hogy a térségben helyreálljon a stabilitás és az államok megfelelő módon legyenek képesek biztosítani lakosságuk számára a megélhetést.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon