Blog

Állandó képviselettel erősít az EU Londonban

A brexitet követően az Európai Unió egy 29 diplomatából álló állandó képviseletet delegál Londonba, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is jelen tudjon lenni a szigetországban – adta hírül a BBC News.

angol_nyelv.jpg

A brexitet követően az Európai Unió egy 29 diplomatából álló állandó képviseletet delegál Londonba, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is jelen tudjon lenni a szigetországban – adta hírül a BBC News.

A Lisszaboni Szerződés által létrehozott, az Unió külügyi koordinációjáért felelős, és jelenleg a baloldali Federica Mogherini által vezetett Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) eddig összesen 140 országba és szervezetbe delegált diplomatákat, köztük az Egyesült Nemzetek Szervezetébe (ENSZ) és a Kereskedelmi Világszerveztbe (WTO) is. A hírek szerint jövő márciustól, a brit EU-tagság megszűnése után újabb országgal bővülhet a lista.

A brexit-folyamat révén teljesen átalakulnak a kétoldalú kapcsolatok az EU és az Egyesült Királyság között. A tervek szerint az Európai Bizottság Skóciában és Wales-ben működő két irodája hamarosan lehúzza a rolót, míg a brit fővárosban működő átadja a helyét az EKSZ diplomatáinak. Utóbbi helyszín érdekessége, hogy az Európai Bizottság londoni irodájának a brexit tárgyalóasztál másik oldalán helyet foglaló Konzervatív Párt adott otthont, hiszen az EU a párt volt székházában működtette a képviseletét. Elképzelhető, hogy ebben is változás lesz és a jövőben nem itt teljesítenek majd szolgálatot az uniós diplomaták.

Az európai intézmények ezen felül még egy öt főből álló külön delegációt is küldenek a brit korona alá tartozó Észak-Írország fővárosába, Belfastba, hogy az EU sikeresen le tudja vezényelni a brexitet az Ír-szigeten is.

A teljes delegáció összehangolását és vezetését az Egyesült Királyságban szolgálatot teljesítő új uniós nagykövet fogja ellátni, személyéről Federica Mogherini fog dönteni. Amennyiben a brexit-tárgyalások sikeresek lesznek és formális megállapodásra jut az Unió az Egyesült Királysággal, az új nagyköveti pozíció sok kihívást nem tartogat majd magában. Amennyiben viszont nem születik megállapodás, könnyen lehet, hogy az új misszióvezető egyik napról a másikra tárgyalássorozatok végtelennek tűnő tengerében találhatja magát.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás