Blog

Amerika mindenek előtt?

Donald Trump nem hisz a rezsimváltásban és a nagy nemzetközi szervezetekben sem, azonban ennek ellenére az „America First” politikáját vallja – írja a National Interest.Mit jelent az „Amerika mindenek előtt”? Ezen kifejezés önmagáért beszél. Donald Trump azon…

Donald Trump nem hisz a rezsimváltásban és a nagy nemzetközi szervezetekben sem, azonban ennek ellenére az „America First” politikáját vallja – írja a National Interest.

Mit jelent az „Amerika mindenek előtt”? Ezen kifejezés önmagáért beszél. Donald Trump azon meggyőződését hivatott kifejezésre juttatni, miszerint az amerikai elnöknek az Egyesült Államok sorsával kell mindenek előtt foglalkoznia, majd csak ezután következhetnek a különböző nemzetközi kötelezettségek.

„Trump politikai stratégiájának útjában áll azonban Oroszország, Kína és Észak-Korea. Trumpnak nem érdeke, hogy támogasson olyan rezsimeket, amelyek önkényesen lépnek fel a nemzetközi porondon” – fogalmaz Nile Gardiner.

„Az elnök nem megfelelő módon közölte az esetek túlnyomó többségében szövetségeseivel az Egyesült Államok külpolitikai céljait” – nyilatkozta James Mattis volt hadügyminiszter.

A hadsereg fejlesztése mellett a Trump-adminisztráció elhanyagolta a diplomáciai kapcsolatok fejlesztését. Számos diplomata vár pozíciójának szenátusi megerősítésére.

Annak ellenére, hogy Trump nem hisz az intervenció eszközében, főleg, ha egy adott államban a politikai hatalmat kellene megdönteni, az elnök igenis szeretné, ha a szövetségesei szabadabbak és erősebbek lennének.

Az Egyesült Államok külpolitikai célja már nem a demokrácia reklámozása, hanem a versenyző hatalmak stabilizálása. A kérdés már nem az, hogy mi jó az adott országnak, hanem hogy mi jó az Egyesült Államoknak. Az Egyesült Államok a jövőben azon fog dolgozni, hogy szövetségesei stabil alapokon álljanak, mind az államberendezkedést, mind a gazdaságot illetően.

A Kína és Oroszország által fenyegető veszély ellen a legjobb megoldást az a stratégia nyújtja, amely ösztönzi a szövetséges államokat, hogy stabil intézményrendszert építsenek ki országaikban.

Ahelyett, hogy az Egyesült Államok általános demokráciaserkentő programba kezdene, inkább a korrupciót és az alapvető emberi jogokat kellene górcső alá vennie szövetségesei háza táján.

A diplomáciai kapcsolatok fejlesztését az amerikai állampolgárok meghatározó hányada támogatja, továbbá ez egy olyan terület, ahol a törvényhozók pártállástól függetlenül egyetértenek. Fontos megjegyezni, hogy a diplomácia fejlesztésének egyik sarkalatos pontja az anyagi források mértéke és azok előteremtésének módja. A nagy költségvetésű programok mellett meg kell említenünk a kevesebb finanszírozással bírókat is, hiszen ezek egyaránt fontos szerepet töltenek be a diplomácia építésében. Az állami támogatásként felhasznált pénzek olyan nem állami szervezetekhez is kerülnek, melyek aktív szerepet töltenek be az Egyesült Államok államközi kapcsolatainak építésében.

Az Egyesült Államoknak jelentősen javítania kell a privát szférával folytatott kommunikációján. Fontos, hogy a kormány felismerje a médiaszektorban is azt a potenciált, amit jelenleg a fejlesztési szektorban lát.

Végezetül, Washingtonnak a Trump-adminisztráció konkrét célkitűzéseit segítő politikát kellene folytatnia − írja a National Interest.

Szemlézte: Artner Gábor Péter