Blog

Amerikai elnökválasztás: jön a milliárdosok harca?

Egyre nő annak az esélye, hogy demokrata párti jelölt nyerhet Donald Trumppal szemben a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Ha Trump népszerűségi mutatója 46% alatt marad, a demokraták szerint jó eséllyel nyerhetnek a jelenlegi elnökkel szemben – írja John Fund a National Review hasábjain.

schultz.jpg

Egyre nő annak az esélye, hogy demokrata párti jelölt nyerhet Donald Trumppal szemben a 2020-as amerikai elnökválasztáson. Ha Trump népszerűségi mutatója 46% alatt marad, a demokraták szerint jó eséllyel nyerhetnek a jelenlegi elnökkel szemben – írja John Fund a National Review hasábjain.

Arra is van esély, hogy egy jobbra húzó, Republikánus Párton kívüli anti-Trump is indul majd az elnökválasztáson. Legutóbb például a libertárius Gary Johnson és a független Evan McMullin összesen 3,8 százalékot értek el, elsősorban olyan szavazóktól, akik egyébként a Republikánus Párthoz húznak.

Egy hasonló helyzet most a demokraták számára viszont nehézséget jelenthet. Nemrég röppent fel a hír, hogy az egész életében demokrata Howard Schultz, a Starbucks alapítója nagyon közel áll ahhoz, hogy elinduljon a 2020-as választásokon – önmagát finanszírozva, függetlenként.

„Nagyon törékeny időket élünk” – mondta a 65 éves Schultz a CBS-nek. „Egyrészt, egy olyan ember az elnök, aki nem alkalmas a feladatra, másrészt mindkét párt vonakodik megtenni azokat a lépéseket, amelyek szükségesek lennének az amerikaiak számára, ehelyett pedig napi szinten a bosszú politikájára koncentrálnak.”

Schultz minden bizonnyal komolyan gondolja a választáson való indulást, hiszen nemrég felbérelte azt a Steve Schmidtet, aki annak idején a már elhunyt John McCain kampányát vezette a 2008-as elnökválasztáson.

A demokraták nem örülnek a fejleményeknek. Obama korábbi kabinettagja, és a 2020-as elnökválasztáson induló Julián Castro szerint ha Schultz indulna, azzal annyit érne el, hogy minden esélyt megad Trumpnak az újraválasztásra. Neera Tanden, Hillary Clinton egy korábbi magas rangú tanácsadója gúnyos tweetben fejezte ki magát: „Gusztustalanok az olyan hiúsági projektek, amik a demokrácia tönkretételét segítik”. Dan Pfeiffer, Obama korábbi kommunikációs tanácsadója szerint pedig már csak azért is rossz ötlet ez az átgondolatlan indulási szándék, mert szavazatokat szipkázhat el a majdani demokrata elnökjelöl elől, és emiatt egyes államokban néhány szavazaton fog múlni az elnökválasztás eredménye.

Érdemes viszont azt is végiggondolni, miért is indulna egy Schulz-hoz hasonló milliárdos függetlenként: a modern Demokrata Párt mára annyira baloldalra tolódott, hogy még egy progresszív üzletember számára is kétséges lehet a párttal való azonosulás. Schultz szerint a párt vállalásai nem reálisak, és felmerül a kérdés, hogy miből lehetne finanszírozni azt a jóléti államot, amit ez az „extrém” baloldal kívánna megteremteni. Erről beszélt Schultz egy tavaly nyári CNBC-s interjúban.

A demokraták sem hagyják kritika nélkül a Starbucks-vezért. Annak ellenére, hogy a cég dicséretre méltó módon saját nyugdíj- és felsőoktatási alapot tart fenn a dolgozó számára, a szakszervezetek régóta támadják Schultz-ot és a Starbucks-ot, mivel szerintük a munkabérek nem érik el megélhetéshez szükséges minimumot.

Ha Schultz valóban elindul, az szakít majd a Michael Bloomberg által felállított precedenssel. Korábban 2008-ban és 2016-ban is kis híján múlott, hogy Bloomberg függetlenként elinduljon, de végül mindkétszer elvetette az ötletet. Ha 2020-ban indulni fog, az demokrata színekben fog történni.

A függetlenként való indulásnak egyébként az előbb említettektől más buktatója is van. Például az is előfordulhat, hogy még a szavazók 35%-át megszerző (független) jelölt sem tud többséget összehozni az elektori kollégiumban. Többek között ez is szerepet játszott Bloomberg visszalépésében.

Abban az esetben, ha nem tudna többséget szerezni egy jelölt sem az elektori kollégiumban (amire egyébként 1824 óta nem volt példa), az új elnököt a képviselőház szavazná meg: minden állam delegáltja egy szavazatot adna le, és a többséget szerző jelölt lenne az elnök. Mivel viszont a képviselőházban minden tag republikánus vagy demokrata, egy független jelöltnek elég kevés esélye lenne a győzelemre. A népi bölcselet tehát azt tartja, hogy szinte esélytelen egy függetlennek nyernie az amerikai elnökválasztást. Ugyanakkor, a közvélemény annak idején Donald Trump elnökké választását sem jósolta volna meg.

Schultz barátai és támogatói szerint akár neki is esélye lehet, hiszen a politika mára rendkívül változékony lett. Ugyanakkor ebben a közegben előnye lehet egy olyan független jelöltnek, aki a két ellenséges tábort ki tudná zökkenteni a patthelyzetből. A szavazók ugyanis egyik oldalon sem elégedettek.

Az egyetlen ok, amiért Howard Schultz indulása John Fund szerint örvendetes lehet, az az, hogy ő talán olyan ügyeket is meg merne piszkálni, amit még Donald Trump, de a demokraták sem mernének. Ilyen például az extrém magas, 21 ezer milliár dolláros államadósság ügye. Egyesek szerint Schultz még arra is képes lehet, hogy kiterjessze a mára eléggé beszűkült politikai vitaéletet.

Szemlézte: Gyarmati Emese