Blog

Antiszemita kijelentései miatt támadnak egy radikális baloldali képviselőt Amerikában

Ilhan Omar évekkel ezelőtt tett Izrael- és zsidóellenes kirohanásokat, de a Képviselőház demokrata többsége megvédte. Most a republikánusok új eljárást terveznek ellene - írja a National Review.

Ilhan Omar évekkel ezelőtt tett Izrael- és zsidóellenes kirohanásokat, de a Képviselőház demokrata többsége megvédte. Most a republikánusok új eljárást terveznek ellene - írja a National Review.

A radikális baloldaltól, főleg annak antikolonialista szárnyától régóta nem állnak messze az antiszemita kijelentések. Izrael Állam régóta fontos ellensége ezeknek a csoportoknak. Jóllehet folyamatosan igyekeznek elválasztani az anticionizmust – vagyis Izrael Állam kritikáját – az antiszemitizmustól – minden zsidó elleni kijelentésektől – ez nem mindig sikerül. Ilhan Omar, az Egyesült Államok képviselőházának szomáli származású tagja szintén elvétette ezt a határvonalat az elmúlt években. Izrael katonai akcióit a Hamaszhoz hasonlította és azt állította, hogy Izrael „felvásárolta a világot” (szó szerint: hipnotizálta a világot a pénzével). Mindezért a demokrata többségű képviselőház még 2019-ben elfogadott két határozatot az antiszemitizmus elítéléséről Omar említése nélkül. Most, 2023-ban azonban a történet visszatért: a radikális baloldalt amúgy is gyűlölő republikánus többség komolyabb számonkérést akar. Konkrétan

a Kongresszus külügyi bizottságából akarják eltávolítani a szomáliai származású képviselőt.

A hölgy természetesen tiltakozott, és bevetette az alapvető eszköznek számító nemi és vallási kártyát: azzal vádolta a republikánusokat, hogy bizonyára fáj látniuk, hogy egy muszlim nő ül a kongresszusban. Hivatkozott Donald Trump szomáliai bevándorlókról mondott rasszista megjegyzéseire, és ehhez hasonlította a republikánusok viselkedését. Kiemelte: Lauren Boebert republikánus képviselő egyenesen leterroristázta, szerinte a vallása miatt – ezáltal is bizonyítva a republikánusok iszlamofóbiáját. A saját, zsidókkal kapcsolatos megjegyzéseit pedig annyival elintézte, hogy „nem volt tisztában” a kijelentéseihez kapcsolódó közismert antiszemita elképzelésekkel (a zsidó pénzhatalom, stb.). Arsen Ostrovsky emberjogi ügyvéd maró gúnnyal reagált erre a Twitteren, mondván: ha Omar ezzel nem volt tisztában, akkor ő nyugodtan mondhatja azt, hogy nem tudja, hogy a Föld gömbölyű.

A demokraták általánosságban védik kollégájukat. Egyes republikánus képviselők pedig szintén úgy vélik, hogy nem érdemes eljárást kezdeményezni Omar ellen, mert ez nem méltó a republikánus párthoz.

Az egész folyamat nagyon jól ábrázolja azt, hogy az Egyesült Államokban hogyan oltják ki egymás hibáit a pártok szélsőségesei.

Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy a másikat vádolja rasszista kijelentésekkel, mert mind a két oldalon vannak furcsa alakok. A Republikánus Pártnak az a legjobb lehetősége, hogy nem ad ilyen jellegű támadási felületeket maga ellen, és akkor lehetősége lesz az ellenoldal radikálisai ellen teljes morális felsőbbrendűséggel kiállni. Persze az ellen nincsen orvosság, hogy kiforgassanak egyes kijelentéseket, de mindenképpen elkelne egy fokkal több taktikai érzék és retorikai óvatosság.

A radikális baloldal kirohanásai és már-már gyűlöletbűncselekményeket súroló akciói pedig előbb-utóbb saját magukat nyomorítják meg.

Amennyiben a közvélemény fölött nem veszik át az uralmat, minden jel arra utal, hogy az antiszemita kirohanások kulcsfontosságú gyengeségüknek bizonyulnak később, amikor valódi, országos politikai hatalomról van szó. Egy ilyen radikálisok által támogatott elnökjelöltnek például néhány ősdemokrata államon kívül nem sok esélye lenne. De mégis, a pártban ez az irányvonal erősödik. Itt az idő, hogy a republikánusok ellenfeleik hibáira építkezve, a korábbi bizonytalanságokat okozó szereplőket hátrahagyva építsenek egy új, konzervatív koalíciót, amely meghatározhatja a 21. század közepének amerikai történelmét.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon