Blog

Ausztrália vízumot adna Dél-Afrika fehér farmereinek

Az ausztrál kormány humanitárius alapon, gyorsított eljárásban adhat vízumot a Dél-Afrikai Köztársaságban élő, és a fehér kisebbséghez tartozó farmereknek – írja a BBC.

feher_farmerek.jpg

Az ausztrál kormány humanitárius alapon, gyorsított eljárásban adhat vízumot a Dél-Afrikai Köztársaságban élő, és a fehér kisebbséghez tartozó farmereknek – írja a BBC.

Peter Dutton ausztrál belügyminiszter ezt azután nyilatkozta, hogy a dél-afrikai parlament – a radikális baloldali Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) párt javaslatára – igennel szavazott az ország mezőgazdasági termelésre alkalmas földterületeinek államilag ellenőrzött és kompenzáció nélküli újraelosztására.

A belügyminiszter szerint az „üldözött” farmereknek segítségre van szüksége, mégpedig „egy olyan civilizált országtól, amilyen a miénk”. Korábban az ausztrál sajtó számolt be arról, hogy egyre nő a fehérek elleni erőszak Dél-Afrikában, ennek oka pedig a lakosság megélhetésére is erősen ható vagyoni elégedetlenség.

A földek tulajdonjogának kérdése az egyik legérzékenyebb politikai téma Dél-Afrikában. A fehér kisebbség a mezőgazdasági területek 75 %-át birtokolja, miközben a lakosságnak csupán kevesebb, mint 10 %-a tartozik a fehér kisebbséghez.

A dél-afrikai kormány tagadta, hogy a fehér kisebbség bármiféle üldöztetésnek lenne kitéve az országban, továbbá sajnálatát fejezte ki, hogy az ausztrál kormány nem diplomáciai úton tette meg észrevételeit.

A mezőgazdasági földek kisajátításának kérdése azután vált fontos témává, hogy Cyril Ramaphosa lett a Dél-Afrikai Köztársaság új elnöke, a radikális baloldal pedig egyre nagyobb hanggal követelte a földek államosítását. Az új elnök azonban már első interjújában nyilvánvalóvá tette, nem fog teret adni a baloldal követeléseinek.

Szemlézte: Istrate Dominik