Blog

Az al-Kaida egyik szövetségese közel van egy egész ország káoszba döntéséhez

Az al-Shabab radikális iszlamista csoport már Szomália nagy részét ellenőrzi, különösen a nagyobb városokon kívüli területeket. Lehet, hogy semelyik regionális vagy globális hatalom nem akarja őket megállítani a világ jelenlegi helyzetében.

Az al-Shabab radikális iszlamista csoport már Szomália nagy részét ellenőrzi, különösen a nagyobb városokon kívüli területeket. Lehet, hogy semelyik regionális vagy globális hatalom nem akarja őket megállítani a világ jelenlegi helyzetében.

A terrorellenes háborút már a 2000-es évek végén is vívták Afrika szarván, Szomáliában. A káoszba fulladt ország egy részét ekkor az ultrakonzervatív muszlim teológusok által irányított al-Shabab vezette, azonban őket a nemzetközi közösség támogatását élvező etióp invázió 2006-ban kiszorította, egy civil ideiglenes kormányt helyezve a fővárosba, Mogadishuba. A 2010-es évek elején a szomáliai hadsereg és az Afrikai Unió békefenntartói kiszorították a csoportot a nagyobb városokból, elsősorban az ország délnyugati részére, de az al-Shabab gerillataktikára váltott és várt az újabb lehetőségekre. Ez a pont el is jött a 2017- es választások és az azt követő belpolitikai káosz után, amikor a biztonsági erők vidéki jelenléte meggyengült.

A csoport előrenyomulása erőteljes, amit jól mutat, hogy idén májusban már az Afrikai Unió békefenntartóinak egy teljes helyőrségét megsemmisítette – számolt be róla a Stars and Stripes.

Három, autóbombákat vezető öngyilkos merénylő ütött rést a bázis védelmi vonalán, majd egy általános rohammal szétverték a dél-szomáliai El Baraf burundi nemzetiségű helyőrségét, komoly fegyverkészleteket zsákmányolva.

Mi több, a bázis kifosztásában a közeli falu lakói is részt vettek, jelezve ezzel, hogy a kormányt és szövetségeseit nem látják szívesen a környéken, és inkább a radikálisok pártját fogják.

Az amerikai kormány is komoly dilemma elé került ezzel a kérdéssel. Donald J. Trump elnökségének végére úgy tűnt, az Egyesült Államok végérvényesen felszámolja a terrorellenes háború intenzív szakaszát. Joe Biden egy csúfos, mégis érvényes pontot tett erre az afganisztáni kivonulással. Szomáliát is elhagyták az amerikai kiképző és különleges műveleti csoportok még 2020 decemberében, Trump elnök egyik utolsó rendelkezése nyomán. Most, El Baraf május 2-ai megtámadása után

Joe Biden arra kényszerült, hogy Dzsibutiból ismét 450 katonát küldjön a szomáli erők támogatására. A légicsapások szaporítását is sürgette,

ettől függetlenül idén egyetlen ilyen zajlott le Szomáliában, legalábbis hivatalosan. A Stars and Stripes szerint az Afrikai Unió helikopterei „Pentagon által alkalmazott amerikai kontraktorok segítségével” hajtottak végre légicsapásokat a csoport ellen. Ez nagyjából azt jelenti, hogy az amerikai kormány a Kongresszus által komolyabban ellenőrzött hadsereg helyett egyszerű szerződéses zsoldosokkal hajtott végre műveleteket Szomáliában.

Ezenkívül egy különleges alakulat, a Danab kiképzését is folytatják amerikai tanácsadók, amelynek nemcsak a fegyveres harc, de az emberek megnyerése is a stratégiai feladatai közé tartozik. Nyilvánvaló, hogy az újabb amerikai bevonulás nem old meg semmit.

Biden elnök nem ad a szomáli kormánynak a minimálisnál több támogatást,

hiszen nem akarja egy stratégiailag hosszú távon komoly jelentőségű, azonban óriási kihívást jelentő területen lekötni az amerikai csapatokat a jelenlegi globális helyzetben. Az International Crisis Group felveti, hogy a legcélravezetőbb a politikai kiegyezés lenne az al-Shababbal, vagy legalábbis az erőszakot csökkentő tárgyalások megkezdése. Azonban a tálib sikereken felbuzdulva az iszlamista csoport nem különösebben nyitott most tárgyalásokra. Ennek ellenére nem valószínű, hogy döntő győzelmet aratnak, azonban ha valamilyen nagyhatalom nem avatkozik be, vagy nem jutnak a felek mégis megegyezésre, közepesen erős pesszimizmussal az is elképzelhető, hogy az új hidegháború farvizén újabb iszlamista rezsim jut hatalomra.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon