Blog

Az amerikaiak fele kételkedik Biden alkalmasságában

A 79. életévét taposó demokrata politikus még két hónapja sem ül az elnöki székben, de már jó párszor sikerült felborzolnia a kedélyeket, nemcsak megosztó döntéseivel, hanem bakikkal tarkított beszédeivel is.

A 79. életévét taposó demokrata politikus még két hónapja sem ül az elnöki székben, de már jó párszor sikerült felborzolnia a kedélyeket, nemcsak megosztó döntéseivel, hanem bakikkal tarkított beszédeivel is.

Joe Biden finoman szólva is megkérdőjelezhető döntéseiről már több ízben is beszámolt blogunk. Akad azonban még számos kivetnivaló az elnökségével kapcsolatban, elég csak arra az egyszerű tényre gondolni, hogy a mai napig nem volt hajlandó megtartani első nagyszabású sajtótájékoztatóját a Fehér Házban – utal rá a Washington Examiner.

Amikor pedig kisebb események keretében mégis mikrofon elé áll, a demokrata elit tagjainak vélhetően egy emberként borsódzik a háta, hiszen szinte minden alkalomra jut legalább egy kisebb-nagyobb elszólás, vagy elakadás.


Ezek nagy részét egyébként képesek sikeresen a szőnyeg alá söpörni, mondván Bidenre mindig is jellemzőek voltak a kommunikációs malőrök, ezért azokat egyszerűen csak figyelmen kívül kell hagyni. Ehhez a narratívához a mainstream média is igyekszik asszisztálni, 3 éve pedig Biden is „bakigépnek” nevezte magát.

Ennek ellenére a társadalom egyre kevésbé bízik abban, hogy az elnök képes tisztségének maradéktalanul megfelelni és teljes mértékben ellátni feladatait. A kétkedők elsősorban a kommunikáció mennyiségi és minőségi elégtelenségére mutatnak rá kiváltó okként – derül ki a Rasmussen közvélemény-kutatásából.

diagr1_2.jpg


Saját szerkesztés a Rasmussen adatai alapján

Az adminisztráció PR-hadserege leginkább attól tarthat, hogy az elnök nehezen magyarázható hibát vét, esetleg kínos logikai zsákutcába bonyolódik. A minap például sokan kapták fel a fejüket arra, hogy az ország vezetője elfelejtette védelmi miniszterének nevét.


Egy nemzetközi nőnapon megrendezett eseményen Biden két női tisztet nevezett ki tábornokká, amelynek lehetővé tételéért köszönetet kívánt mondani a Pentagont vezető Lloyd Austinnak, csakhogy képtelen volt őt megnevezni. Végül néhány másodperc zavarodottság után egyszerűen csak úgy szólította, hogy a „fickó, aki azt az alakulatot vezeti”.

Ahogy az államfő egészségügyi állapotát egyre nehezebb lesz véka alá rejteni, úgy erősödhet meg az a feltételezés, amely szerint még a ciklus letelte előtt nyugdíjba vonul. Egyáltalán nem alaptalan azt vizionálni, hogy

a demokraták már csak az ideális körülményeket és a megfelelő pillanatot várják Kamala Harris elnöki székbe juttatására.


Például a teljes átoltottság elérése és a korlátozások maradéktalan feloldása után remek lehetőség nyílhat felépíteni egy jól csengő narratívát Biden távozása köré. Lehet, hogy nem így lesz; mindenesetre senki ne lepődjön meg, ha 2022-ben máris hivatalba lép az Egyesült Államok első női elnöke.

Szemlézte: Irlanda Balázs