Blog

Az antiszemitizmus elleni fellépés a francia politikai verseny új eszköze

Több százan tüntettek az antiszemitizmus és a nemi erőszak ellen Párizsban, miután egy 12 éves zsidó lány csoportos megerőszakolása országos felháborodást váltott ki. A nemi erőszakot követően különböző rasszizmusellenes, jogvédő és feminista csoportok szólították fel az országot tüntetésre, a…

Több százan tüntettek az antiszemitizmus és a nemi erőszak ellen Párizsban, miután egy 12 éves zsidó lány csoportos megerőszakolása országos felháborodást váltott ki. A nemi erőszakot követően különböző rasszizmusellenes, jogvédő és feminista csoportok szólították fel az országot tüntetésre, a politikusok pedig kihasználni látszanak az erős érzelmeket választási kampányuk javára.

Courbevoie-ban a fiatal lány által bejelentett események után kedden két 13 éves tinédzsert vád alá helyeztek és letartóztattak csoportos nemi erőszak, halálos fenyegetés, antiszemita sértegetés és erőszak miatt. Egy harmadik, 12 éves gyanúsítottat nemi erőszakban való részvétel vádjával tanúként hallgattak ki, a többi vizsgált bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene és ideiglenes nevelési intézkedés alá helyezték - közölte a nanterre-i ügyészség.

Izraelen és az Egyesült Államokon kívül Franciaországban van a legnagyobb zsidó közösség. Néhány nappal később már több százan tüntettek Párizsban, Lyonban és Rennes városában, miután az incidensről beszámoltak a hírekben. Az SOS Racisme sajtóközleményében azt írta:

A zsidók elleni gyűlöletbeszéd legitimálja ezeket a cselekményeket. Felszólítunk minden férfit és nőt, hogy egységesen lépjen fel az antiszemitizmus e különösen aljas cselekedete ellen.

A Nous Vivrons csoport által szervezett első antiszemitizmus elleni tüntetésen több százan vettek részt Párizsban, köztük Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter, választott képviselők, Yonathan Arfi, a Crif (a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa) elnöke és Hassen Chalghoumi, Drancy imámja.

Emmanuel Macron a Miniszterek Tanácsának ülésén bejelentette, hogy a következő napokban az iskolákban olyan órákat szerveznek, ahol a rasszizmusról és az antiszemitizmusról lesz szó.

Az előrehozott parlamenti választások közeledtével, melyről blogunkon is írtunk, a politikusok hezitálás nélkül reagáltak az eseményekre, kihasználva a felerősödött érzelmeket.

Courbevoie-ban a község polgármestere, Jacques Kossowski így nyilatkozott, különösen a France Insoumise pártot és az utóbbi hónapokban folytatott palesztinbarát aktivizmusukat célozva:

Ami az antiszemitizmust illeti, sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ha megnézzük az európai választási kampányt, az nem segíti a dolgokat. 

A France Insoumise elnöke, Jean-Luc Mélenchon az elsők között reagált az esetre. Szerinte mindez rávilágít a férfi bűnözők gyermekkortól kialakuló viselkedésére és az antiszemita rasszizmus veszélyeire. Marine Le Pen pedig felszólította az embereket, hogy ne szavazzanak baloldali pártokra a közelgő választásokon.

Egy 12 éves gyermek antiszemita támadása és megerőszakolása minket - jelentette ki, majd bírálta „a zsidók megbélyegzését, amelyet a szélsőbaloldal hónapok óta folytat az izraeli-palesztin konfliktus kihasználásával”.

„Június 30-án és július 7-én mindenkinek teljes mértékben tudatában kell lennie ennek” - zárta beszédét. A témáról kérdezett párttársa, Jordan Bardella kijelentette, hogy ha három hét múlva kineveznék miniszterelnöknek, „a hatóság és a rend helyreállítását az ország minden négyzetméterén a (saját) tevékenységének központi elemévé tenné”.

Anne-Cecile Mailfert, a Nők Alapítványának elnöke szerint az incidens az antiszemitizmus növekedését tükrözi a Hamász október 7-i támadása óta, amely a gázai háborút indította el. A kormányzati adatok szerint 2024 első negyedévében megugrott az antiszemita incidensek száma Franciaországban: január és március között 366 ilyet regisztráltak, ami 300%-kal több mint 2023 első három hónapjában.

Az események tragikus mivolta és a politikai pártok gyors reakciói jól mutatják, hogy az antiszemitizmus kérdése mennyire aktuális és égető probléma Franciaországban. A választások kimenetelében fontos szerepet játszhatnak a jelöltek megnyilvánulásai ebben a témában.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon