Blog

Az egy emberes demokrácia – újabb politikai földrengés Svédországban

édországban kishíján (ismét) összeomlott a kormány, miután a jobboldali ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezett Morgan Johansson, jelenlegi igazságügyi miniszter ellen. A kisebbségben kormányzó szociáldemokratákat azonban ismét megmentette a radikális baloldali, de épp független Amineh Kakabaveh…

édországban kishíján (ismét) összeomlott a kormány, miután a jobboldali ellenzék bizalmi szavazást kezdeményezett Morgan Johansson, jelenlegi igazságügyi miniszter ellen. A kisebbségben kormányzó szociáldemokratákat azonban ismét megmentette a radikális baloldali, de épp független Amineh Kakabaveh nevű képviselő. A szavazásnak azonban sokkal hosszabb távú hatásai is lehetnek, és akár Svédország NATO csatlakozása is múlhat rajta. Mindezzel Charlie Duxbury cikke alapján foglalkozunk, amely a Politico európai kiadásában jelent meg.

Nem ez az első eset, hogy a kormány többsége egyetlen és ugyanazon a képviselőn múlik. A kormányzó Magdalena Andersson beiktatásánál is Amineh Kakabaveh volt a mérleg nyelve. Az iráni kurd származású radikális képviselő már ekkor is követelményekkel állt elő a szociáldemokraták felé, például a kurd kisebbségek és nők minél nagyobb támogatását kérve. A baloldali párt ekkor kényszerből bele is ment az „üzletbe”. Na de térjünk vissza a jelenbe! A svéd ellenzék a Svéd Demokraták nevű konzervatív formáció kezdeményezésére bizalmi szavazást kezdeményezett a már 8 éve hivatalban lévő igazságügyi miniszter ellen.

A benyújtók szerint Johansson minisztersége alatt jelentősen romlott a svéd közbiztonság, hisz szinte hetente történnek lövöldözések a nagyvárosokban, amelyet főleg bevándorló, szervezett bűnbandák követnek el.

Az indítványra reagálva a kormány bejelentette: amennyiben megszavazzák a kezdeményezést, úgy a teljes kormány lemond. Ezzel a stratégiával mindenképp a jobboldalt tennék felelőssé az esetleg kialakuló politikai válságért, amely akár rosszul is érinthetné a pártokat, hisz még idén novemberben parlamenti választásokat tartanak az országban. Egy másik (nagyon demokratikus) forgatókönyv szerint Johansson a szavazás előtt közvetlenül lemondott volna a pozíciójáról így megmentve magát és a kormányát.

Végül erre nem került sor, mert a már korábban említett Kakabaveh tartózkodott a szavazáson, így egy szavazat híján „túlélte” az indítványt Johansson. Kakabaveh így ismét a svéd belpolitikai középpontjába került. Egyes hangok szerint Svédország ma már nem is igazi demokrácia, hisz egyetlen egy emberen múlik minden szavazás.

A kurd származású képviselő (aki saját bevallása szerint is radikális feminista) természetesen most sem ingyen tette mindezt.

A szavazás előtt elmondta, hogy szerinte Johansson jól végzi a munkáját (ergó a bandaháborúk és a no-go zónak léte teljesen rendben van), de egyelőre még nem tudta meghatározni az álláspontját, mert szerinte a szociáldemokraták nem tartották be a neki tett ígéreteiket. A baloldali kormánypárt végül (ismét) engedve a független képviselőnek, hangsúlyozta: korábbi megállapodásuk továbbra is él.

A tweet fordítása: A szociáldemokraták párttitkára, Tobias Baudin azt mondta a TT-nek, hogy az Amineh Kakabaveh-vel kötött novemberi megállapodás továbbra is érvényes.

A megállapodás alapján azonban a svéd kormánynak keményebb hangot kellene megütnie Törökországgal szemben, s jobban ki kellene állnia a kurd kisebbség és államiság mellett. Mindez pedig

akkor kerül megint a reflektorfénybe amikor Törökország blokkolja Svédország NATO csatlakozását, pont a kurd vonatkozás miatt.

A svéd kormány „túlélése” egy kurd származású képviselő szavazatával pedig csak erősíti Ankara narratíváját, miszerint a kurd csoportok óriási befolyással bírnak a svéd belpolitikára. A szociáldemokraták így a saját túlélésük érdekében még az ország NATO csatlakozását is készek kockáztatni, hiába mondogatják hetek óta: az ország jövője nagyban függ a szövetségben való részvételtől. Úgy tűnik azonban, hogy a hatalom megtartása „most épp” fontosabb volt, mint az országuk biztonsága.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon