Blog

Az Egyesült Államok kiadta első Nemzeti Gender és Egyenlőség Stratégiáját

Márciusban a Biden-kormány létrehozta a Gender Policy Council-t, ezzel visszahozva a nemek közötti egyenlőség kérdését a Fehér Házba, miután a Trump-kormányzat 2017-ben bezárta az újraalapított szervezet jogelődjét. Október végén pedig a Tanács kiadta az ország első Nemzeti Gender és Egyenlőség…

Márciusban a Biden-kormány létrehozta a Gender Policy Council-t, ezzel visszahozva a nemek közötti egyenlőség kérdését a Fehér Házba, miután a Trump-kormányzat 2017-ben bezárta az újraalapított szervezet jogelődjét. Október végén pedig a Tanács kiadta az ország első Nemzeti Gender és Egyenlőség Stratégiáját, amely egy részletes, 42 oldalas dokumentum.

usagender_nyito.png

A stratégia az abortuszjogtól a bevándorláson át a nemek közötti egyenlőségért felelős nemzeti hírszerző tiszt létrehozásának kérdéséig tárgyalja részletesen a genderkérdést. A Foreign Policy Jennifer Kleinnel, a Gender Policy Council társelnökével beszélgetett az új stratégiáról, annak végrehajtásáról, valamint lehetséges hatásairól.

 A beszélgetés kezdetén a Tanács társelnöke, Jennifer Klein három pontban kiemelte, hogy miért is olyan büszke erre a stratégiára: (1) Ez az első gender stratégia, ezáltal megerősíti a Biden-Harris-adminisztráció gender-kérdésekkel és nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos vezető szerepét. (2) Tükrözi az egész kormány erőfeszítését, lévén, hogy a megalkotása és fejlesztése során – és ami nagyon fontos, az azt követő végrehajtásban is – a szövetségi kormány összes hivatala és szerve együttműködik. (3) Végül pedig kiemelendő szerinte, hogy a stratégia bel- és külpolitikai kitekintést egyaránt ad.

A társelnök ismertette továbbá, hogy ennek a “nagyon fontos” stratégiának - bárcsak az afganisztáni kivonulás esetleges következményeinek mérlegelésére is ilyen hangsúlyt fektettek volna - a vezérelve az volt, hogy olyan interszekcionális megközelítést alkalmazzanak, amely felismeri a nem, faj, képesség, bevándorlási státusz, szexuális irányultság, nemi identitás alapján történő megkülönböztetés egymást átfedő formáit. Jennifer Klein kifejezetten felhívta az olvasók figyelmét, hogy

a stratégia megalkotásánál 270 fiatallal beszélgettek, akik között számos transznemű és ‘gender-nonconforming’ (olyan emberekre használják a kifejezést, akik nem felelnek meg a tőlük elvárt nemi normáknak) személy volt.

A társelnök elmondása szerint a stratégia megalkotásának fő célja nem más volt, minthogy segítsenek minden olyan embernek, akik szembesülnek a nemek közötti egyenlőtlenséggel, diszkriminációval, zaklatással vagy erőszakkal nemük és nemi identitásuk, illetve nemi normáik miatt. A Gender Policy Council és maga a dokumentum emellett a nőkre és a lányokra összpontosítja a figyelmet, különösen a színes bőrű nőkre és lányokra, tekintettel az előttük álló történelmi és aránytalan akadályokra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség minden embert érint, beleértve a férfiakat és a fiúkat is, és tudják, hogy kritikus fontosságú az ő bevonásuk is.

Arra a kérdésre, hogy a stratégia mennyire függ a jogszabályoktól, és mennyire valószínű, hogy átjut a kongresszuson, Jennifer Klein azt a választ adta, hogy ők nem akarják, hogy bármilyen jogszabály befolyásolja a stratégia megvalósítását. Azt azért elismerte, hogy vannak olyan kulcsfontosságú jogszabályok, amelyeken jelenleg is dolgoznak, de

az adminisztráció igyekszik a törvényhozás nélkül - és kvázi a republikánusok megkerülésével - előmozdítani a dokumentumban megfogalmazottak végrehajtását.

Végül kiért a magánszektor szerepére is a stratégia támogatásának szempontjából, hiszen úgy gondolja, hogy a cégek összefogva cselekvésre ösztönözhetik az embereket.

Szemlézte: Spiesz Bianka