Blog

Az energiahatékonyságot célozza az Európai Bizottság

Az új EU-s szabályok az elektronikus eszközök tápegységeinek energiahatékonyabbá tételét célozzák.

energiahatekonysag.jpg

Az új EU-s szabályok az elektronikus eszközök tápegységeinek energiahatékonyabbá tételét célozzák.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a tápegységeket érintő, április 1-i hatállyal érvénybe lépő rendelet arra irányul, hogy a különböző háztartási és elektronikai eszközök, mint például laptopok vagy elektromos fogkefék, nagyobb energiahatékonysággal működjenek.Az új szabályzás eredményképpen Európa-szerte elérhetik a kitűzött energiamegtakarítási célokat, ezzel az áramtermeléssel összefüggő széndioxid kibocsátást is jelentősen csökkenthetik, mondta a Bizottság.

A tápegységek alatt azokat az áramátalakító eszközöket értjük, melyek a 220 voltot alacsonyabb feszültségekké transzformálják. Ezek a tápegységek jelenleg is rendkívül elterjedtek az európai háztartásokban – egy háztartásban átlagosan tíz ilyen tápegység található, az egész EU-ban pedig hozzávetőlegesen kétmilliárd.

Az Európai Bizottság beszámolója szerint az új szabályzások nem csak energiahatékonyabbá fogják tenni ezeket a tápegységeket, de egyben a világ legmagasabb sztenderdjeihez fogják őket igazítani. Számításaik szerint évente 4 TWh (terawattóra) lesz a 2030-ig elért energiamegtakarítás, ami elegendő lenne arra, hogy egy hónapra ellássa energiával egész Lettországot. Mindezzel több, mint 1,4 millió tonna széndioxidnak megfelelő üvegházhatást keltő gáz kibocsátását lehet majd elkerülni az EU-ban 2030-tól kezdődően.

A tápegységeket a szórakoztató elektronikában (okostelefonok, televíziók, hangszórók), műszaki-elektronikai termékeknél (modemek, routerek, laptopok, tabletek), konyhai kisgépeknél (robotgépek, turmixgépek), és személyes kényelmi termékeknél is (borotvák, elektromos fogkefék) használják.

Ez a környezetbarát rendelet része egy múlt évben elfogadott nagyobb csomagnak, amely tíz környezetvédelmi és hat energia szabályzó rendeletből áll. A teljes csomag várhatóan évi 167 TWh-s energiamegtakarítást fog eredményezni 2023-ig – amely egyenlő Dánia éves energiafogyasztásával. Az így elért összmegtakarítás megfeleltethető lesz több, mint 46 millió tonna széndioxid-kibocsátás csökkentésnek 2030-tól kezdődően.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia