Blog

Az Európai Bizottság elnöke az oltások exporttilalmával fenyegetőzik

Ursula von der Leyen már több alkalommal is okot adott arra, hogy megírjuk Olvasóinkak az intézkedései, valamint az általa vezetett Bizottság döntései generálta felháborodást. Most a vakcinabeszerzések ügyében kialakult elégedetlenséget csillapítaná a testület elnöke – felemás módszerrel.

Ursula von der Leyen már több alkalommal is okot adott arra, hogy megírjuk Olvasóinkak az intézkedései, valamint az általa vezetett Bizottság döntései generálta felháborodást. Most a vakcinabeszerzések ügyében kialakult elégedetlenséget csillapítaná a testület elnöke – felemás módszerrel.

Blogunkon olvashattak már az Európai Bizottság vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos esetlenségéről és arról is, amikor a kisebbik német kormánypárt, az SPD főtitkára, Lars Klingbeil kritizálta élesen von der Leyent.


A Bizottság elnöke - ráeszmélve a vakcinabeszerzésben tanúsított eddigi tétovázás okozta súlyos következményre, az oltóanyaghiányra - bejelentette, hogy amennyiben a brit-svéd oltóanyag-gyártó, az AstraZeneca szállítási problémái nem oldódnak meg, korlátozni kell az vakcina exportját. Von der Leyen szerint


az EU-ból származó exportnak a viszonosságon és az arányosságon kell alapulnia, ami hatványozottan lényeges, ha a COVID-19 oltóanyag amerikai kivitelét és az EU-n belüli stagnáló szállítást figyeljük meg.


A nyitottság tehát nem lehet „egyirányú utca”, hanem tisztességen kell alapulnia, így azt a kérdést sem vethetjük el, hogy arányos-e az olyan országokba irányuló kivitel, amelyeknél az oltási arány magasabb, mint az EU tagországaiban – nyilatkozta a Bizottság elnöke.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy az EU Bizottsága szerint


2021. február 1-je óta legalább 41 millió adag koronavakcinát exportáltak 33 országba az EU-ból,

legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságba és az Egyesült Államokba. Annak ellenére, hogy az EU-n belül alig van oltóanyag, és az oltások nagyon lassan haladnak. Von der Leyen az exporttilalommal kapcsolatos elgondolásait a héten megrendezésre kerülő állam és kormányfői videokonferencián akarja bemutatni. Az a kérdés egyelőre nyitott, hogy teljes exporttilalmat akar-e bevezetni, de utalt arra, hogy az EU már a hetvenes évek olajválsága alatt is adott ki ilyen általános tilalmat, amelyet a mostani válsághelyzet is indokolna. A bizottsági fenyegetések hátterében továbbra is az áll, hogy


az Astra-Zeneca lényegesen kevesebb oltást juttat az EU-ba, mint azt a 2020. augusztusában aláírt szállítási szerződés előírja, míg az Egyesült Királyságnak szánt adagokat már szinte teljes mértékben leszállította. A különbségek elsősorban a brit szerződésben szereplő szigorú záradékoknak tudhatók be.


Ennek ellenére von der Leyen ismét panaszkodott, hogy a gyártó nem tartotta be ígéreteit. A Daily Telegraph azzal vádolta a Bizottság vezetőjét, hogy "oltásháborút" akar indítani, a brit újságírók pedig nem tehettek fel kérdéseket von der Leyen sajtótájékoztatóján, a Bizottság szóvivője ugyanis figyelmen kívül hagyta a brit média minden megjegyzését.

exporttil_belso.jpg

A kilátásba helyezett intézkedés több kérdést is felvet. A történelem folyamán háborús- és válsághelyzetekben láthattunk már példát arra, hogy állami, vagy EU-s szinten korlátozták a kifelé irányuló áruforgalmat, de kérdéses például, hogy vajon a Bizottság megtilthatja-e a vakcinák exportját egy magáncégnek? Ha csupán EU-n belüli vállalatról beszélnénk, úgy az Európai Bizottság 2020/402 végrehajtási rendelete (2020. március 14.) egyes termékek kivitelének exportengedély bemutatásához kötéséről lépne életbe, mely korlátozásokat engedélyez olyan termékekre, melyek kulcsfontosságúak a járvány megfékezésének érdekében. Csakhogy az Egyesült Királyság többé már nem az Európai Unió tagja, így ezen rendelet sem vonatkozik rá.


Emellett Ursula von der Leyennek fel kell tennie magában azt a kérdést is, hogy nem lenne-e eredményesebb, ha diverzifikálnák az oltóanyagkínálatot kínai és orosz vakcinákkal.


Szemlézte: Spiesz Bianka