Blog

Az év végére jöhetnek béketárgyalások Ukrajnában

A jelenlegi hadihelyzet arra mutat, hogy Oroszország és Ukrajna is roppant nehezen nyerhet nagyobb teret a harctéren. Itt az idő, hogy a Nyugat elkezdje a konfliktus rendezésének megtervezését – állítja Richard Haas, az amerikai Council of Foreign Relations elnöke és Charles Kupchan, a Georgetown…

A jelenlegi hadihelyzet arra mutat, hogy Oroszország és Ukrajna is roppant nehezen nyerhet nagyobb teret a harctéren. Itt az idő, hogy a Nyugat elkezdje a konfliktus rendezésének megtervezését – állítja Richard Haas, az amerikai Council of Foreign Relations elnöke és Charles Kupchan, a Georgetown University professzora.

Az oroszok téli offenzívája kifulladt, a frontvonalak megmerevedni látszanak az ukrajnai harcmezőkön. Az ukrán légvédelem kimerülni látszik, a szárazföldi hadsereg pedig csak nagyon lassan kapja meg a nyugati nehézfegyverzetet, amely a közeledő offenzívához kellhet. Oroszország nem omlott össze a nyugati szankcióktól és még mindig vannak erőforrásai a folytatáshoz. A Nyugat érdeke tehát, hogy megfelelő időpontban véget vessen az öldöklésnek, és a lehető legjobban zárja le az Oroszországgal zajló konfliktust, állítja a két amerikai szakértő a Foreign Affairs hasábjain. Szerintük ennek az ideje már közeledik is. A közeledő ukrán offenzíva kell, hogy legyen a végpontja az ukrán erőfeszítéseknek ennek a háborúban. Ezt a Nyugatnak még minden erejéből segítenie kell, hangsúlyozva, hogy nem engedte el Kijev kezét. Ennek akár része lehet harci repülőgépek küldése is, ami a lengyel, szlovák MiG-29-esekkel már meg is kezdődött, de akár F-16-osokkal folytatódhat.

Ennek vége azonban nyilvánvalóan nem az orosz hadsereg totális veresége lesz. Legkésőbb az őszi esőzések folyamán megmerevednek majd a frontvonalak, és újabb hadműveleti szünet következhet be. Ekkor kell a Nyugatnak fellépnie béketárgyalási ajánlatával.

Ez az időpont lesz az, amikor mind a két hadsereg ereje végén jár majd. Az oroszok mögött ekkor már két évnyi, minden jel szerint sikertelen háborúzás áll, az ukránok pedig az addig kapott nyugati fegyversegélyeiket fogják súlyosan kimeríteni. A Nyugatnak a háború további folytatása érdekében újabb, még nagyobb segélyekről kellene döntenie, ha nem törekszik a békére. Ráadásul az oroszok gyengesége Kínát is arra serkentheti, hogy fegyvereket szállítson Moszkvának. Ez nagyon felboríthatja a háború erőegyensúlyát, miközben Kínának nem okozna brutális stratégiai hátrányt, hiszen viszonya amúgy is hűl a Nyugattal. Így a 2023 végi időpont kiváló egyensúlyi pillanat a Nyugatnak, hogy a háború befejezése felé tapogatózzon.

Hogyan nézne ki ez a béke? Haas és Kupchan szerint nem várható végleges lezárás, az orosz és ukrán háborús célok túlságosan messze vannak ehhez egymástól.

A legjobb, amit a világ várhat, egy stabilan fenntartott fegyverszünet.

Ukrajnának nem kellene lemondania területeiről véglegesen, vagy legalábbis a Nyugatnak nem kellene erre sarkallnia. Ez fájdalomdíj lenne Kijevnek, hogy határainak módosulásába nem kell teljesen belenyugodnia. Oroszország fel tudná ugyan mutatni, hogy területet nyert, de a hadseregére mért csapások, valamint a NATO kiterjesztése egyértelművé tenné, hogy stratégiailag lényegesebben rosszabb helyzetbe került. Ezenkívül a Nyugat biztonsági garanciákat, valamint az EU-tagság belátható időn belüli ígéretét nyújthatná Kijevnek. Az ukrán hadsereg pedig tovább kapná a megfelelő nyugati segélyeket és fegyvereket, hogy az ország biztonságban tudhassa magát. Ezzel

Ukrajna biztosan, de Oroszországot mégsem direkt fenyegető módon kerülhetne a Nyugat biztonságos kötelékébe.

A Nyugatnak fontos, hogy Oroszországgal példát statuáljon minden, a jelenlegi liberális világrendet megdönteni kívánó erőnek: nem tűri el a határok és a hatalmi viszonyok erőszakos átrendezését. Azonban fontos, hogy ezt olyan módon tegye, hogy nem billen ki a gazdasági egyensúlyából és csökkenti a világgazdaságra mért károkat. Ezt pedig az ukrajnai háború 2023 végén elkezdődő lezárásával teheti meg a leghatékonyabban.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon