Blog

Az illegális bevándorlás egyre nagyobb terhet ró a spanyol szigetekre

Fokozott nyomás alá került valamennyi spanyol sziget, hiszen a növekvő migrációs nyomás miatt az újonnan érkezők száma megegyezik az ott élő lakosság felével, ami komoly kihívások elé állítja a szigetek vezetőségét.

Fokozott nyomás alá került valamennyi spanyol sziget, hiszen a növekvő migrációs nyomás miatt az újonnan érkezők száma megegyezik az ott élő lakosság felével, ami komoly kihívások elé állítja a szigetek vezetőségét.

El Hierro a Kanári-szigetek legnyugatibb és legdélebbi szigete, a maga 268 négyzetkilométerével pedig a legkisebb is egyben. A legutóbbi felmérések alapján nem történt nagyobb változás a sziget lakosságát érintően sem: a legfrissebb népszámlálás 11 423 főt regisztrált, akik életvitelszerűen ott élnek.

Nemrégiben azonban a szigetnek olyan kihívással kellett szembenéznie, ami eddig még szinte hírből volt ismert a lakosságnak – adta hírül a La Voz de Galicia.

Az illegális bevándorlás, illetve annak súlya El Hierrot sem kerülte el, hiszen a szigetre mindezidáig több mint 9 000 fő érkezett, ami alig kevesebb, mint a teljes lakosság.

Október folyamán gyakran napi öt kajak, lélekvesztő is érkezett a szigetre, melyekkel akár 250-320 fő is utazhatott. A legtöbben Szenegál partmenti településeiről, Kayarból, M’Bourból vagy Saint Lousból érkeztek.

A mindinkább növekvő bevándorlószám a Kanári-szigeteket érintő, jócskán elhúzódó migrációs válság jele, mellyel nem csak a spanyol szigetvilágnak, hanem egész Európának meg kell küzdenie. Erre jó bizonyítékként szolgál az is, hogy csupán októberben 14 976 fő érkezett a szigetcsoport valamelyik tagjára, amely számadat egyébként felülmúlja még a 2006-os migrációs válságot is

Annyit érdemes megjegyezni, hogy a legtöbbjük az ún. Atlanti útvonalon érkezett, amely még az évekkel korábbi bevándorlási válság közepette igen frekventált volt, azonban az utóbbi másfél évben az ott történő mozgás csökkenő tendenciát mutatott. Manapság azonban ez lett az egyik legzsúfoltabb útvonalak egyike a Marokkóból Európába tartó bevándorlóknak.

2006-ban Spanyolországot elsősorban tranzitországként használták a migránsok, a fő úti cél vagy Franciaország, vagy Belgium volt, és csupán elenyésző szám maradt Spanyolországban. Manapság azonban teljesen más a helyzet, hiszen a többség tartósan maradni tervez.

A kritikus helyzettel kapcsolatban Spanyolország belügyminisztere is megszólalt:

október 31-ig mintegy 30 705 fő érkezett a spanyol partokra, ami 111%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

November 4-én mintegy 500 fő érkezett meg El Hierro szigetére, 13-an közülük egészségügyi ellátásra szorultak, közülük ketten – már a kórházba szállítást követően – életüket vesztették.

A helyi vezetőség a válság kezelésére a Vöröskereszt, illetve számos civil szervezet munkájára támaszkodik. Azonban, a helyzet még így is kritikus, hiszen a fokozódó bevándorlási nyomást a lakosság is érzi. A helyiek ráadásul – ha a migrációs hullámnak nem sikerül gátat szabni – lassan kevesebben lesznek, mint a szigetre újonnan érkező bevándorlók.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon