Blog

Az ír hatóságok vizsgálatot indítottak a Facebook ellen

Az ír adatvédelmi bizottság azután lépett, hogy a közösségi média platform több mint félmilliárd felhasználójának adata nyilvánosságra került.

Az ír adatvédelmi bizottság azután lépett, hogy a közösségi média platform több mint félmilliárd felhasználójának adata nyilvánosságra került.


Az illetékes ír hatóság azzal vádolja a tech óriást, hogy megsértette az EU általános adatvédelmi szabályait – számol be a hírről Vincent Manancourt a Politico oldalán. A kikerült, online ingyenesen elérhetővé vált személyes adatokra Alon Gal talált rá, aki a kiberbűnözéssel és hírszerzéssel foglalkozó vállalat, a Hudson Rock alkalmazásában áll.


Az adatok között szerepelnek telefonszámok, Facebook azonosítók, teljes nevek és a személyek születési dátumai is.

Az adatvédelmi bizottság nyilatkozatában kitér rá, hogy azért indítanak vizsgálatot, mert véleményük szerint a Facebook megsértette az EU általános adatvédelmi elveit. Ezt az ír Facebook biztosította információk is alátámasztják a bizottság szerint. Azon a véleményen vannak, hogy a GDPR egy vagy több rendelkezését is megsértette és/vagy megsérti a cég, amely ugyanakkor tagadja, hogy ez történt volna.

ir_belso.png

Amikor először érkezett hír arról, hogy 533 millió felhasználó adata vált nyilvánossá, a Facebook szóvivője, Liz Bourgeois azt írta a Twitteren, hogy ezek azok a régi adatok, amelyekről 2019 augusztusában már beszámoltak. Beszámoltak, és azóta már helyre is hozták a problémát.

A közösségi média vállalat ezt követően április 6-án közleményt adott ki, melyben továbbra is tagadta, hogy új adatokról lenne szó. Így az adatvédelmi bizottság folytatja a nyomozást, hogy felelősségre lehessen vonni az illetékeseket, hogy ne fordulhasson elő még egyszer ennyi személyes adat kikerülése és a GDPR elveinek áthágása.


A tech óriásnak számos problémával és kihívással kellett szembenéznie az elmúlt időszakban, így ez az új botrány még több kételyt támasztott a vállalattal szemben. Miközben több ország is jogszabályokat helyez kilátásába a legnagyobb technológiai platformok szabályozására.


Szemlézte: Spiesz Bianka