Blog

Az Ír Katolikus Egyház felfüggesztette a kézfogást a szentmiséken

Bár még nincs megerősített fertőzött Írországban, az egyház több óvintézkedést is bejelentett a koronavírussal szemben – jelenti az Irish News.

mise.jpg

Bár még nincs megerősített fertőzött Írországban, az egyház több óvintézkedést is bejelentett a koronavírussal szemben – jelenti az Irish News.

Írországban hivatalosan még nem regisztráltak CoVID-19 fertőzöttet, viszont az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország február 28-án jelentette be az első esetét – egy olyan férfit, aki Dublinon keresztül tért vissza olaszországi útjáról. A hírre nemcsak az ír hatóságok, hanem az Ír Katolikus Egyház is megkezdte óvintézkedései sorát.

A négy ír püspökség minden plébániájára szétküldött levél utasításai szerint a járvány lejártáig szünetelnie kell a békeadásnak a szentmiséken, a kézfogás helyett a püspökök egyszerű fejbiccentést ajánlanak a híveknek. Ezen kívül lecsapolják a szenteltvíztartókat is országszerte, és az illetékesek arra kérik az embereket, hogy tartózkodjanak az üres edények megérintésétől.

A papoknak és az egyházi személyzetnek más előírásoknak is meg kell felelniük. A szentmisét bemutató pap például nem áldoztathat két szín alatt (hogy megakadályozzák a kehely általi fertőzéseket), az ostyát csak kézbe adhatja, illetve a mise előtt és után szigorúan fertőtlenítenie kell a kezeit.

A levél arra is felkérte a plébániákat, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a templomok kilincseit és a lépcsők korlátait, emellett (ha van rá lehetőségük) biztosítsanak kéz-fertőtlenítőszert a bejáratoknál.

Azokat a híveket pedig, akik magukon a koronavírus tüneteit vélik felfedezni, az egyház arra kérte, hogy ne hívjanak papot a saját lakásukra, hanem rögtön menjenek el orvoshoz.

Az egyház szóvivője úgy fogalmazott: „Ezek a lépések megelőző jellegűek és semmiképpen sem szabad okot adniuk még több aggodalomra”.

Szemlézte: Orbán Tamás