Blog

Az ír miniszterelnök is beáll az egészségügyi dolgozók sorába

Írország is küzd a világjárvánnyal, méghozzá olyan szinten, hogy Leo Varadkar miniszterelnök ismét visszaáll az orvosok és egészségügyi dolgozók közé – írja a Time.

Írország is küzd a világjárvánnyal, méghozzá olyan szinten, hogy Leo Varadkar miniszterelnök ismét visszaáll az orvosok és egészségügyi dolgozók közé – írja a Time.

Varadkar hetente egy műszakban fog dolgozni és elsősorban a telefonos segítségnyújtás lebonyolításában segédkezik majd. Mielőtt politikai karrierbe kezdett, orvosnak tanult, majd hét éven át így is dolgozott Dublinban. A miniszterelnök így ezzel a lépéssel újra csatlakozik családjához, ugyanis szülei, testvérei és párja is mind az egészségügyben dolgoznak.

Nem csak Varadkar tér azonban vissza az egészségügyi szektorba: március 17-én a HSE – az ország egészségügyi szolgáltatója – általános felhívást intézett az összes jelenleg nem praktizáló egészségügyi szakemberhez. Ennek értelmében Írországban, ha még jobban megnövekszik a kereslet az egészségügyi szolgáltatások iránt, és a szükség úgy kívánja, az aktuálisan nem dolgozó vagy nem a szakmában dolgozó orvosok, ápolók, nővérek mind visszahívhatók lesznek. Annak érdekében, hogy mindez sikeresen megtörténjen, a szakmabelieket arra is felkérték, hogy előzetesen regisztrálják magukat, ezzel is biztosítva az elérhetőséget és a naprakészséget. A felhívás az egyetemen orvostudományt hallgatóktól kezdve a már nyugdíjba vonult szakemberekig mindenkire vonatkozott; a közzétételt követő harmadik napon pedig már 50 ezren regisztráltak – beleértve miniszterelnököt.

Erre azért van nagy szükség, mert Írországban is terjed a vírus, április 6-ig 4994 esetet, valamint 158 halálos áldozatot regisztráltak. Az ország március 28-tól teljesen le van zárva, és a korlátozás előreláthatólag április 19-ig fenn is marad. A lakók csak indokoltan szükséges esetben hagyhatják el otthonaikat – így munkavégzés céljából azok, akiknek ez másképp nem megoldható, járhatnak dolgozni. Emellett helytálló indoknak bizonyul még az, ha valaki szükséges és nélkülözhetetlen felszerelést kíván vásárolni, továbbá az, ha valaki azért hagyja el otthonát, hogy egy kiszolgáltatott helyzetben lévő egyénnek segítséget nyújtson.

Ezeken kívül más nem számít nyomós indoknak a lakhely elhagyásának tekintetében, így, ha valaki mégis megszegi a korlátozásokra vonatkozó szabályozásokat, akár 2500 eurónyi pénzbírsággal és hathónapnyi börtönbüntetéssel szembesülhet.

Szemlézte: Markó Alíz Izabella