Blog

Bajban a brit egészségügyi rendszer

A brit Munkáspárt szerint a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS) a jövőben meg kell újulnia, hogy a jelenlegi szociális gondozási válság megoldódjon – olvasható az Independent hasábjain.

egeszsegugy_1.jpeg

A brit Munkáspárt szerint a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak (NHS) a jövőben meg kell újulnia, hogy a jelenlegi szociális gondozási válság megoldódjon – olvasható az Independent hasábjain.

A Munkáspárt előrejelzései szerint kórházi ágyak ezrei lehetnek tele olyan betegekkel, akik akár már otthon is tölthetnék az ünnepeket, de a szociális ellátás és más közösségi szolgáltatások megszervezésének késlekedése miatt kénytelenek lesznek a kórházakban ünnepelni.

A múltbeli átlagteljesítményre hivatkozva a párt azt állítja, hogy az adatok szerint 4400 ágy lesz „lefoglalva” decemberben. Tavaly, az év ugyanezen időszakában naponta 4155 ágyban feküdtek olyan betegek, akik már elhagyhatták volna a kórházat. A helyzetet nehezíti, hogy az Egyesült Királyságban kitört a norovírus gyomorbetegség, ennek következtében pedig több mint 1000 ágyat kellett kiadniuk, valamint az influenza is szedi áldozatait. Az ágyak hiánya miatt sok betegnek hosszabb ideig kell a sürgősségi osztályon várakoznia, másoknak a műtéteit kell elhalasztani, hogy ágyhoz jussanak.

A Munkáspárt becslése szerint ezekből az ágyakból 2750-et azok a betegek foglalnak el, akik az NHS lassúságából adódóan kényszerülnek ott maradni, míg további 1200 ágy a szociális gondozási szolgáltatások nem megfelelő működése miatt lesz foglalt. A Munkáspárt szerint 2017 áprilisa óta több mint 9200 ember kényszerült a helyi önkormányzatokhoz fordulni a gondozási költségekkel kapcsolatos segítségért. Barbara Keeley ennek kapcsán nehezményezte is, hogy a tory párt intézkedése folytán 7,7 milliárd font elvesztett a szociális ellátás költségvetéséből.

A Konzervatív Párt a vádakra reagálva ígéretet tett arra, hogy egy milliárd fonttal többet szán majd a szociális gondozási kiadásokra, és igyekeznek a többi párttal konszenzusra jutni a kérdésben.

A konzervatívok szóvivője elmondta: „A 2019-2020 közötti időszakban további 650 millió fontot fektetettünk be a szociális gondozásba, melyből 240 millió fontot a felnőttkori szociális gondozásra szántunk, hogy enyhítsük az NHS-re nehezedő nyomást az év ezen sűrű szakaszában. Boris Johnson és pártunk még további 33,9 milliárd fontot akar a szektorba invesztálni, 40 új kórházat tervez felépíteni és további 50 000 ápoló felvételét támogatja.”

Szemlézte: Benkő Lilla