Blog

Bajban lehet a Demokrata Párt a jövő évi választásokon

 Egy Biden-közeli szervezet felmérése szerint a választópolgárok többsége nem képes bő fél év kormányzást követően megnevezni az elnök eredményeit. 

 

Egy Biden-közeli szervezet felmérése szerint a választópolgárok többsége nem képes bő fél év kormányzást követően megnevezni az elnök eredményeit.

Az Egyesült Államokban rendkívül elterjedtek az úgynevezett politikai akcióbizottságok (PAC), amelyek fő funkciója az általuk támogatott párt kampánytevékenységének finanszírozására szánt pénzadományok gyűjtése és szétosztása. A Unite the Country nevű szervezet is ennek szellemében működik, és járult hozzá tavaly 50 millió dollárral Joe Biden népszerűsítéséhez. Nemrég közölt felmérésében a társaság arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi tendenciákból kiindulva

a demokraták pozíciói gyengülhetnek a 2022-es időközi választásokon, amikor is több száz kongresszusi szék és a fölényük forog majd kockán.

A legutóbbi voksoláskor Joe Biden pártja előnyös helyzetbe került a szövetségi törvényhozásban, miután a szenátusban is szűk többséget szerzett (az alelnök döntő szavazatát beleszámítva).

 

Érdemes figyelembe venni, hogy a Fehér Házat vezető párt általában rosszabbul szokott szerepelni az időközi választásokon, ráadásul a demokratáknak mindkét kamarában meglehetősen vékony az előnye. Nem véletlen, hogy a kormánypárti szervezetek gőzerővel igyekeznek megnevezni a lehetséges buktatókat és rámutatni a megoldandó problémákra.

A Unite the Country az úgynevezett billegő államokban (ahol kiélezett szokott lenni a szavazás) végzett felmérést különböző fókuszcsoportok bevonásával. Az eredményeket összesítve arra a következtetésre jutottak, hogy a szavazók nem igazán rezonálnak Joe Biden programjára, nem tudnak sokat például az elnök legfontosabb intézkedésének számító 2 billió dolláros gazdaságélénkítő csomagról – számol be az eredményekről a Politico.

A bizottság szerint ennek az a legfőbb oka, hogy a kormány előterjesztéseit nem közvetítik világosan, zavartalanul terjed mindenféle dezinformáció, a választópolgárok pedig könnyen elbizonytalaníthatók.

Különösen aggasztó szerintük, hogy a Biden-párti szavazók sincsenek teljesen tisztában az elnök programjával, illetve annak részleteivel. Mint figyelmeztetnek, e jelenség a republikánusok malmára hajtja a vizet, akik így a jövő évi választásokon akár a szövetségi törvényhozás mindkét kamarájában megkaparinthatják a többséget.

A Politico által megszerzett jelentés a nehézségek taglalásán túl javaslatokkal is szolgált. Szerzői először is rámenősebb kommunikációt várnak a demokratáktól, amellyel „eladhatják” a népnek a hozzájuk köthető nagyszabású törvénycsomagokat. A 2022-es időközi választással kapcsolatban úgy vélik, hogy a pártnak elsősorban a főiskolát végzett külvárosi (akiket tavaly is sikerült megnyerni), a fekete (akik szintén javarészt Bident támogatták, viszont az időközi választásokat gyakran kihagyják) és a munkásosztálybeli szavazókat kell megcéloznia, és az urnákhoz csábítania.

Szemlézte: Irlanda Balázs