Blog

Baloldali fordulattól óvja Németországot Angela Merkel

Angela Merkel a német választási kampány egyik legjelentősebb fellépését tette meg a Bundestagban tartott, valószínűleg utolsó beszédével. A német kancellár egy baloldali kormány rémképével figyelmeztette a szavazókat a választáson való részvételük fontosságára, és arra kérte őket, hogy Armin…

Angela Merkel a német választási kampány egyik legjelentősebb fellépését tette meg a Bundestagban tartott, valószínűleg utolsó beszédével. A német kancellár egy baloldali kormány rémképével figyelmeztette a szavazókat a választáson való részvételük fontosságára, és arra kérte őket, hogy Armin Laschet-et válasszák utódjául - derül ki a Financial Times beszámolójából.

Merkel szerint a németeknek az alábbi két út áll: vagy a szociáldemokratákból, zöldekből és a szélsőbaloldali Linke-pártból álló koalíciót választják, vagy pedig Armin Laschet-et és a jobbközép CDU/CSU jelöltje által vezetett kormányt, amely Merkel szerint egy mérsékelt kabinet lenne és Németországot egy ragyogó jövőbe tudná kalauzolni.

A 16 éve a kancellári posztot betöltő Merkel ennél általában visszafogottabban, a pártos felszólalásokat kerülve szokott megnyilvánulni. Azonban, ahogy korábban már írtunk róla az elmúlt hetekben megjelent közvélemény-kutatások alapján Németország Szociáldemokrata Pártja áll nyerésre, így nem hagyhatta szó nélkül a jobbközép táborban emiatt uralkodó feszültséget.

Egészen a közelmúltig Merkel - aki továbbra is a legelismertebb politikus az országban - inkább távol maradt a kampánytól.

Ám az elmúlt napokban, ahogy pártja pozíciója romlott, egyre aktívabb lett, nyilvánosan dicsérte a zaklatott Laschet-et, és lecsapott fő riválisára, az SPD kancellárjelöltjére, Olaf Scholz-ra is. Merkel ritkán kritizálja az alkancellár Scholz-ot nyilvánosan, de egy nemrégiben tartott kampányrendezvényen szóvá tette a pénzügyminiszter egy korábbi, szerencsétlen megnyilvánulását.

Mindazonáltal a közvélemény-kutatások egyelőre azt mutatják, hogy Scholz lehet a választás győztese, rengeteg koalíciós lehetőséggel. Összeállhatna a Zöldekkel és az Szabad Demokratákkal, vagy a Zöldekkel és a Die Linke-vel, úgynevezett „vörös-piros-zöld” szövetséget alkotva.

Csakhogy utóbbi nehéz partnernek bizonyulhat. A volt kelet-német kommunista párt fel akarja oszlatni a NATO katonai szövetségét, és egy Oroszországot is bevonó, kollektív biztonsági szervezettel kívánja felváltani,

amelynek központi célja a leszerelés lenne. Olaf Scholz és Annalena Baerbock (a Zöldek kancellárjelöltje) sem tagadta, hogy esetleg szövetséget kötne a szélsőbaloldallal, bár Scholz azt nyilatkozta, hogy csak a NATO-val elkötelezett pártokkal köt koalíciót.

A szélsőbal hatalomra kerülésének esélyét Merkel sem volt rest hangsúlyozni beszédében. Szerinte a választás „döntés Németország jövőbeli irányáról”, így a német polgároknak felelősségteljesen kell választaniuk, figyelembe véve egy esetleges baloldali kormány hatását a német külpolitikára, Németország NATO-hoz és Európához való viszonyára, valamint a gazdasági és költségvetési politikájára.

Szemlézte: Spiesz Bianka